Šmarda (ČSSD): Zlevnit chceme to nejdůležitější

12.04.2022 16:57 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k senátnímu návrhu snížení DPH

Šmarda (ČSSD): Zlevnit chceme to nejdůležitější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Michal Šmarda

Ceny potravin jsou v současné době neúnosné. Naši senátoři za ČSSD předloží senátní návrh na snížení DPH na základní potraviny ze současných deseti na pět procent. Chtěli bychom, aby naši občané tento náš návrh pocítili v obchodech už od 1. července 2022.

Proč je tento krok potřeba a proč ceny potravin v poslední době enormně rostou?

  • Stále na nás dopadají následky koronaviru, kdy platilo mnoho omezujících opatření a ekonomika se z nich stále nevzpamatovala. Agrese Ruska na Ukrajinu zvýšení cen základních potravin ještě podpoří. Ukrajina je obilnicí světa, a když se válčí, pšenice se pěstuje špatně.
  • Za poslední pár let jsme na inflaci téměř zapomněli. Vždy se držela v mezích 2 až 3 %. Letos jsou odhady až 12 %. Zdražování přitom nejvíc doléhá právě na ty skupiny obyvatelstva, které mají nejhlouběji do kapsy.

Jak náš návrh na snížení daně zatíží státní rozpočet? Odhadujeme, že státní rozpočet bude tento návrh stát zhruba 8,5 miliardy korun. V porovnání s některými kroky pravice to není enormní částka. Jistě si všichni vzpomene na zrušení superhrubé mzdy, které pomohlo hlavně těm nejvíce příjmovým, a výpadek na příjmové straně byl 90 miliard korun.

Jakých základní potravin se tento návrh týká? Z těch nejdůležitějších by se to týkalo masa, ryb, mléka, másla, zeleniny, ovoce a chleba. Zlevnit tedy chceme skutečně to nejdůležitější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi