Sobotka (ODS): Cena PCR testu pro samoplátce je špatně nastavená

19.05.2020 17:21

Liberecký kraj zajistí PCR testy i přes podhodnocenou cenu, dorovnání bude požadovat po vládě.

Sobotka (ODS): Cena PCR testu pro samoplátce je špatně nastavená
Foto: ODS
Popisek: Přemysl Sobotka

V souvislosti s koronavirovou pandemií se musí lidé, kteří cestují přes hranice, podrobit v nemocnicích v Libereckém kraji takzvaným PCR testům, za které se platí. Původně jejich cena v regionu činila 2.800 korun, nyní ministerstvo zdravotnictví stanovilo výši poplatku na 1.756 korun. To je však podle zdravotníků i radních příliš nízká částka a rozdíl v ceně za testování v nemocnicích bude kraj chtít proplatit po vládě.

„Rada Libereckého kraje jednomyslně odsouhlasila návrh na pokračování PCR testů pro samoplátce za tuto podnákladovou cenu. Rozdíl mezi cenou testu stanovenou ministerstvem zdravotnictví a náklady nemocnic budeme požadovat po vládě,“ potvrdil MUDr. Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví.

Testování probíhá ve čtyřech páteřních nemocnicích: Krajské nemocnici Liberec, Nemocnici Jablonec nad Nisou, Masarykově městské nemocnici v Jilemnici a Nemocnici s poliklinikou v České Lípě. „Jsem rád, že budeme schopni zajistit možnost PCR testování v Libereckém kraji pro samoplátce i přes to, že ministr zdravotnictví stanovil cenu, která je špatně nastavená,“ dodal Sobotka.

Hejtman Martin Půta se s požadavkem na dorovnání nákladů obrátí na premiéra Babiše. „V současné komplikované situaci bohužel vláda občas vydává nařízení, která jsou v praxi obtížně aplikovatelná a v rozporu s ekonomickou realitou. Lidí, kteří překračují hranice, zejména za prací, je v našem regionu velké množství. Chceme jim samozřejmě umožnit nástup do práce bez toho, aby museli složitě shánět odběrové místo k provedení testu,“ řekl hejtman Martin Půta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce