Šojdrová (KDU-ČSL): Evropský mladý farmář roku za ČR je Stanislav Bíza ze Staroviček

22.02.2020 16:41

Vítězem prvního ročníku národního kola evropské soutěže Mladých farmářů se stala farma Lavandia - levandulová farma Stanislava Bízy ze Staroviček. Unikátní projekt sociálního zemědělství tak postupuje do evropského kola, které se bude konat 26. března 2020 v Bruselu.

Šojdrová (KDU-ČSL): Evropský mladý farmář roku za ČR je Stanislav Bíza ze Staroviček
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

V České republice Evropskou soutěž mladých farmářů letos vyhlásila ve spolupráci s Asociací soukromého zemědělství ČR vůbec poprvé europoslankyně Michaela Šojdrová z KDU-ČSL.

“Jde o inspirující projekt, který určitě zaujme i porotce z celé Evropy. Stanislav Bíza úspěšně podniká na zemědělské půdě, od pěstování rostliny až po finální produkt. Jeho práce má navíc sociální efekt v regionu. Je určitě vzorem pro mnoho dalších mladých a začínajících farmářů,” hodnotí vítěznou farmu ambasadorka soutěže Michaela Šojdrová.

Stanislav Bíza vysadil levanduli na své farmě v roce 2014, a průkopnicky tak reagoval na změnu klimatických podmínek v oblasti. Bývalý reprezentant ČR v ruční cyklistice zaměstnává na Lavandii 11 pracovníků, kteří jsou z 90% osoby se zdravotním postižením, přímo ze Staroviček nebo okolních obcí.

“Do soutěže se přihlásilo celkem 8 farmářů a všechny jejich projekty byly zajímavé a kvalitní. Kromě produkce, která je musí uživit, se starají také o ochranu naší krajiny a udržování tradic pro budoucí generace. Na Evropském kongresu mladých farmářů jsem proto pozvala všechny účastníky. Myslím, že je pro ně důležité navázat kontakty s partnery v Evropě a získat nové zkušenosti. Pro mě jsou vítězi všichni, ” dodává Michaela Šojdrová.

Evropského kongresu mladých farmářů se účastní 300 farmářů z více než 20 zemí EU. Evropský kongres mladých farmářů pořádá poslanecký klub Evropské strany lidové v Evropském parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.