Sršeň (STAN): Dokážeme udržet mladé lidi ve vesnicích?

23.12.2019 14:32

Zbudou ve vesnicích jen vybydlené a polorozpadlé domy? Zmizí z naší země malebné a upravené vesničky? Starostové usilují o to, aby tomu tak nebylo. Zajímají se o své občany a chtějí udržet mladé lidi na vesnici.

Sršeň (STAN): Dokážeme udržet mladé lidi ve vesnicích?
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Lídr STAN v Olomouckém kraji Radim Sršeň

Starosta Dolních Studének Radim Sršeň je přesvědčený, že mladé lidi lze ve vesnici udržet a již delší dobu je propagátorem konceptu chytrého venkova, který kombinuje moderní technologie i nové nápady a osvědčil se například v severských zemích, Rakousku, Skotsku či Jižní Koreji. Velmi dobře to koresponduje s rozvojem trhu práce. Zaměstnavatelé umožňují svým zaměstnancům vykonávat svou činnost pomocí vzdálených přístupů k firemnímu softwaru a díky připojení k internetu mohou vykonávat práci na dálku z domova stejně dobře jako v kanceláři v sídle firmy. Termín home office se v požadavcích nových zaměstnanců objevuje mnohem častěji než dříve.

V obci Pivín na Prostějovsku budují za necelých 19 milionů Kč kompletní inženýrské sítě pro novou zástavbu 26 domů. „Potřebujeme mít v obci mladé, aby se vesnice udržela v kondici. Parcely budou sloužit také mladým generacím, které dříve odešly a nyní se do rodné obce vracejí zpět,“ objasnil starosta obce Pivín, Kamil Štětař.

Na problematiku vylidňování vesnic upozorňuje také Sdružení místních samospráv a snaží se najít řešení, jak tomu zabránit. Více najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby