Stanjura (ODS): Agentura Reuters nevlastněná Babišem zlovolně očerňuje politiky ANO

13.05.2014 18:33

Řeč na 8. schůzi PS PČR dne 13. 5. 2014.

Stanjura (ODS): Agentura Reuters nevlastněná Babišem zlovolně očerňuje politiky ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Děkuji za slovo. Já nevím, jestli byl pan ministr dneska omluven ze zdravotních důvodů. Možné to je. Jestli to bylo ze zdravotních důvodů. On totiž tak špatně artikuloval, že jsem mu přesně nerozuměl. Jestli jsem dobře pochopil, tak říkal: Já jsem neplédoval za přítomnost amerických vojáků v Evropě. Ale z kontextu vět mi připadalo, že by tam patřilo slovo plédoval. Takže bych fakt poprosil, pokud to nebude ze zdravotní indispozice, abychom mluvili a poměrně jasně artikulovali, protože pak ta debata se může posunout někam jinam.

Musím s plnou vážností prohlásit, že z veřejných zdrojů je jasné, že agenturu Reuters zatím nevlastní Andrej Babiš a tudíž zlovolně posunuje výroky politiků hnutí ANO a snaží se jim škodit. To jsem se dozvěděl od pana ministra. Nicméně my jsme vycházeli z článků a citací pana ministra, které jsou v Mladé frontě DNES. A tak si možná můžete stěžovat majiteli, ať tam udělá pořádek, když vás někam posouvají, co jste neřekl.

Nicméně končil jste svoje vystoupení tím, že jste říkal takovou samozřejmou věc. Vy jste to řekl tak dramaticky, jako byste to nějak těžce politicky prosazoval: Když bude potřeba, neboli když bude nejhůř, tak jsme připraveni své závazky splnit. No, to není moc vstřícná věta pro naše spojence.

Ale klíčová otázka, o které dnes debatujeme a o které chceme debatovat - a díky tomu, že ten bod zatím není zařazen, tak se debaty může účastnit pouze omezený počet poslanců, a já bych byl rád, abychom tu debatu otevřeli všem poslancům, kteří se k tomu chtějí vyjádřit - je něco jiného. Není naším závazkem mít tady základnu NATO, stálou nebo dočasnou. To je buď náš názor, naše přání, naše připravenost, nebo není. Nikde v základní smlouvě není, že máme povinnost a když bude nejhůř, tak jsme připraveni ji splnit.

Dozvěděli jsme se, že jste se dostal k důležitým lidem ve Spojených státech, ke kterým je těžké se dostat. Takže blahopřeji. Buďme rádi, že naši ministři se umí dostat k důležitým lidem, a to nemyslím nijak ironicky, to myslím vážně. Ale jaký je výstup? Výstup je to, že dneska debatujeme váš výrok, že nechceme tady cizí vojska.

A já bych varoval i před tím zobecněním, které jste, pane ministře, použil a řekl jste: Jsou tady generace, které zažily 68 a jsou citlivé na jakékoli vojsko. To prostě není pravda! Znám mnoho lidí, kteří byli dospělí v roce 1968, kteří jsou citliví na přítomnost ruských a komunistických vojsk. To je pravda. Ale právě tito lidé nejsou citliví na přítomnost spojeneckých vojsk. Tak říkejte, že generace těch, kteří vítali a nebo nevítali, ale pak u těch normalizačních pohovorů souhlasili se vstupem vojsk, těm to vadí. Tomu rozumím, protože pro ně je pohodlné říkat - my jsme proti všem.

A pak jenom malá poznámka k panu místopředsedovi Poslanecké sněmovny z KDU prostřednictvím paní místopředsedkyně. S tím, co jste říkal, naprosto souhlasím. I s tím, kdo nejvíc škodil České republice. Ale podívejte se, kolik bývalých komunistů sedí ve vládě, jíž jste součástí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PSP ČR

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…