Štěch (ČSSD): Arménie se může na podporu České republiky spolehnout

23.08.2018 13:43

Předseda Národního shromáždění Arménské republiky Ara Bablojan zahájil třídenní oficiální návštěvu České republiky.

Štěch (ČSSD): Arménie se může na podporu České republiky spolehnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Včera odpoledne přivítal arménskou delegaci v sídle Senátu Parlamentu ČR předseda horní komory Milan Štěch, na jehož pozvání se návštěva koná.

„Česká republika je pro nás důležitým partnerem v srdci Evropské unie a vztahy mezi Arménskou a Českou republikou pro nás mají velkou hodnotu,“ zdůraznil Ara Bablojan.

Bezproblémové a nadstandardní vztahy mezi Českou a Arménskou republikou ocenil i předseda Senátu Milan Štěch. „V zahraniční politice České republiky a v jejích vztazích k Arménii se nic nemění. Hodláme Arménii i nadále podporovat,“ uvedl M. Štěch.

Ocenil zároveň, že se Arménie snaží i přes mimořádně problematickou situaci v celém regionu budovat korektní vztahy s dalšími zeměmi, včetně Ruska a Íránu. „Jsme nicméně přesvědčeni, že nejvíce společného má Arménie s křesťanskou Evropou. Zcela přirozeně by proto měla Evropská unie Arménii co nejvíce podporovat,“ dodal předseda českého Senátu.

Tématem jednání byly vedle bilaterálních vztahů mezi oběma státy také možnosti spolupráce v oblasti hospodářství, obchodu, školství či kultury. Předsedové ocenili význam dohody o posílení partnerství mezi EU a Arménií a zabývali se také mezinárodními vztahy, zahraniční politikou, vízovou politikou ad.

Představitelé obou zemí otevřeli při jednání rovněž problematiku Náhorního Karabachu, přičemž se shodli, že tato otázka nemá jiné než mírové řešení.

Během své cesty se předseda Národního shromáždění Arménské republiky setká dále mimo jiné s předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, předsedou vlády ČR a navštíví Památník Lidice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…