Štěch (ČSSD): Jsem velmi rád, že odborníci z Česka mají v Koreji velmi dobrou pověst

02.11.2017 9:16

Předjednané dodávky českých specializovaných výrobků, např. bezpečnostních aplikací nebo léků, jsou výsledkem podnikatelské mise, která vycestovala s předsedou Senátu Milanem Štěchem do Koreje.

Štěch (ČSSD): Jsem velmi rád, že odborníci z Česka mají v Koreji velmi dobrou pověst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Zaměřila se především na rozvoj spolupráce na poli moderních technologií. Výsledkem čtyřdenní cesty je také ujištění, že Jižní Korea je stabilním partnerem Česka, a to nejen na poli investic do automobilového průmyslu. Je také od roku 2015 strategickým partnerem ČR.

„Vybudovali jsme vynikající podmínky pro investory a Korea byla lídrem mezi těmi, kteří využili možnost u nás investovat. Dnes je u nás druhým největším investorem z Asie. Vedle obřích investic do Česka, které ale už vzhledem k nedostatku pracovní síly narážejí na své limity, hledají dnes v Koreji své partnery také české firmy, především ty zaměřené na vysokou přidanou hodnotu. A já jsem velmi rád, že odborníci z Česka mají v Koreji velmi dobrou pověst, na které se dá stavět,“ řekl po sérii jednání se svými partnery předseda Senátu Štěch. Ten spolu s podnikatelskou delegací zavítal také do jaderné elektrárny Saeul. V Jižní Koreji je elektřina z atomu dominantním prvkem energetického mixu, Korejci mají zájem o budování jaderných reaktorů v Evropě. „Pokud některá z dalších vlád rozhodne o dostavbě jaderných elektráren v ČR, vypíšeme tendr. V něm by dostali šanci ti, kteří nabídnou nejlepší kvalitu, cenu, záruku bezpečnosti a také umožní českým subdodavatelům, aby se na zakázce podíleli,“ uvedl Štěch při jednání v jaderné elektrárně. Jednal také s ministrem obchodu, průmyslu a energetiky a s předsedou vlády a místního parlamentu. Zúčastnil se trojice podnikatelských seminářů a také navštívil provoz společnosti Doosan Heavy Industries, která provozuje největší automatizovaný lis vyrobený v Česku.

Hospodářská komora ČR zorganizovala podnikatelskou delegaci, která předsedu Senátu doprovázela. Podle jejího viceprezidenta Bořivoje Mináře patří čeští podnikatelé ke světové špičce a prokázali, že jsou schopni najít v Koreji své uplatnění. „Přestože proniknout na korejský trh je složité, českým firmám se to daří. Úspěšně sem dodáváme technologie pro přesné strojírenství, např. hřídele a lisy, dále také třeba sofistikované bezpečnostní systémy, kočárky nebo hračky. Začíná se sem dovážet také moravské víno, rok tady úspěšně funguje český pivovar Praha 993,“ shrnul Minář. V podnikatelské delegaci byly zastoupeny společnosti z oblasti energetiky, strojírenství, farmaceutického průmyslu a dalších. Např. zástupci společnosti Dr. Müller Pharma absolvovali jednání s korejskými partnery směřující k dodávkám léčivých přípravků a doplňků stravy do Koreje. Můžou tak rozšířit počet zemí, do kterých vyvážejí české výrobky. „Korea je bezpochyby zemí, se kterou se vyplatí aktivně komunikovat a navzájem se navštěvovat, abychom umožnili našim podnikům rozšířit portfolio svých aktivit právě i na východ Asie,“ doplnil Minář. Velkou část dovozu z Koreje tvoří součástky pro automobilku Hyundai, z nichž se v ČR vyrábí auta, která se následně vyvážejí do dalších zemí.

Jedním z témat při jednáních byla spolupráce obou zemí na vědecko-technologické úrovni. Podle předsedkyně Akademie věd Evy Zažímalové jsou Korejci vynikající v uvádění výsledků do praxe a v inovacích. „My jsme zase dobří v základním a raném aplikovaném výzkumu. V tom se můžeme doplňovat. Navštívili jsme také společnost KETI (Korejský elektronicko-technologický institut), kde se rýsuje spolupráce v oblasti informatiky, komunikačních technologií, nanotechnologií a nových materiálů nebo v oblasti výzkumu, vývoji i využití laserů,“ uvedla Zažímalová.

Ke zlepšování vzájemných vztahů mezi oběma zeměmi (a také vztahům na obchodní úrovni) přispívá čilý cestovní ruch podpořený přímým leteckým spojením mezi Prahou a Soulem. Do Česka přijíždí ročně téměř 400 tisíc korejských turistů, kteří patří mezi obdivovatele památek a také aktivně vyhledávají kulturní zážitky.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.