Štěpánek (Piráti): Dotace pomohou i se syndromem vyhoření

14.09.2022 22:13

Královéhradecký kraj poskytne na oblast vzdělávání dotace v celkové výši 2,85 milionu korun. U většiny programů se realizace projektů předpokládá v průběhu příštího školního roku. Podpora není určená pro příspěvkové organizace zřizované Královéhradeckým krajem.

Štěpánek (Piráti): Dotace pomohou i se syndromem vyhoření
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Na rozvoj podmínek ve vzdělávání (inovace ve vzdělávání) je vyčleněno 800 tisíc korun. Úspěšní žadatelé mohou podporu využít například na pořízení nebo obměnu vybavení na rozvoj polytechnického myšlení, tvořivosti a kompetencí dětí, žáků a studentů, na zajištění metodických materiálů nebo vzdělávání pedagogů či širší zapojení digitálních technologií do výuky. 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

Na rozvoj nadání je v příslušném dotačním programu připraveno 150 tisíc korun. Jeho účelem je vytváření podmínek pro rozvoj nadání prostřednictvím rozšířené výuky některých předmětů a také individuálního přístupu učitele k žákovi mimo vyučování. Jedním z důvodů pro poskytování podpory je systematické vyhledávání nadaných a mimořádně nadaných žáků a práce s nimi.

Na etickou výchovu ve školách by mělo jít 300 tisíc korun. „Etická výchova může být samostatným předmětem, ale také se může skládat z aktivit, které směřují ke zlepšení prosociálního chování dětí a žáků. Podpoříme aktivity vedoucí ke zlepšení mezilidských vztahů a komunikace, pozitivnímu hodnocení sebe i druhých, sociální empatii, asertivitě, zvládání agresivity a řešení konfliktů,“ říká náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek odpovědný za oblast školství.

Základní cílovou skupinou jsou žáci, ale aktivity mohou cílit i na rodiče a širší veřejnost, například seniory.

Nejvíce peněz, konkrétně 1,6 milionu korun, je určeno na prevenci rizikového chování a duševní zdraví žáků. „Cílem programu je minimalizace výskytu jednotlivých forem rizikového chování. Prioritu mají celoroční komplexní projekty zaměřené na děti a žáky v oblastech jako jsou vzájemné vztahy, zdravý životní styl, závislosti nebo kyberšikana. Ve vztahu k pedagogům podpoříme projekty zaměřené například na syndrom vyhoření. Prioritu mají také projekty, které do problematiky chování dětí – například v kyberprostoru – zapojí rodiče,“ vysvětluje radní Adam Valenta odpovědný za oblast regionálního rozvoje, grantů a dotací.

Tento dotační program je oproti minulým letům nově zařazen do oblasti Vzdělávání, která lépe odpovídá zaměření programu a okruhu způsobilých žadatelů. Projekty podpořené v tomto programu se mohou realizovat od začátku roku 2023 až do 31. července 2024. Žádat o dotace v oblasti vzdělávání bude možné od 5. prosince 2022 do 16. ledna 2023. Také v tomto programu se bude žádat pouze elektronicky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice