Strachota (Svobodní): Voliči „poslušní volebních průzkumů“, jste (zatím) svobodní

24.10.2013 12:37

Příliš velká část českých voličů se rozhoduje nejen srdcem a rozumem, komu dát hlas ve volbách. Pletou si „volební model“ České televize s výsledkem volby, ve které budou rozhodovat oni sami.

Strachota (Svobodní): Voliči „poslušní volebních průzkumů“, jste (zatím) svobodní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Odevzdají proto svůj hlas „volitelné“ straně, u které „nepropadne“. Tento postoj nemá daleko k chování ve volební místnosti, které si pamatuji z epochy bolševika.

Tehdy byly volitelné jen 3 české strany z kandidátky Národní fronty sestavené pod vedením KSČ. Jejich nástupnice jsou volitelné i dnes. Kromě KSČM dostaly i větší svobodu a mohou navrhnout své vlastní kandidáty na všechna křesla.

Vzpomeňte si, prosím, jak se výsledek minulých voleb do Poslanecké sněmovny [1] lišil od posledního průzkumu [2] (na obrázku).

Všechny strany dostaly ve volbách zhruba o 1 statistickou odchylku méně, až na jednu, která dostala o 3 statistické odchylky více. „Signál“ rozdílu mezi volebním výsledkem a předpovědí u TOP 09 je téměř o pětinu větší, než stačí k uznání vědeckého objevu ve fyzice. Tento fakt ukazuje i laikovi, že průzkum není totéž jako výsledek v urnách. Dokonce i když si mnoho voličů průzkum s výsledkem plete a jedná podle toho(!).

Vážení spoluobčané voliči, prosím, volte srdcem a rozumem! V naší zemi jsme už jednou ztratili demokracii demokratickou cestou. Tehdy existoval v srdci silný cit po světové válce. Takový závazek k dnešním novým zachráncům ani trvale „volitelným“ nemáte.

Jiří Strachota, fyzik a člen Republikového výboru Svobodných

[1] http://volby.idnes.cz/poslanecka-snemovna-2010.asp
[2] http://www.lidovky.cz/posledni-predvolebni-pruzkum-levice-ztraci-vetsinu-by-nemela-p6b-/zpravy-domov.aspx?c=A100524_085131_ln_domov_mev

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…