Stropnický (ANO): ODS a ČSSD odmítly chránit whistleblowery

21.10.2013 5:28

Před pár dny se stala veledůležitá věc. Váhajícím voličům by měla zásadně pomoct při konečném rozhodování komu dát hlas. Zcela stranou zájmu médií zamítl senát návrh zákona na ochranu oznamovatelů (whistleblowers) předložený senátorem Michálkem.

Stropnický (ANO): ODS a ČSSD odmítly chránit whistleblowery
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Martin Stropnický

Přítomno bylo 57 (!) senátorů, návrh neprošel o 4 hlasy. Všichni senátoři ODS byli proti, ČSSD hlasovala 15 hlasů pro a 18 proti.

Stručná rozprava se nesla v tradičním chlapském duchu: k čemu chránit "práskače?" Půvabné. V zemi, kde má udavačství, bohužel, docela silnou tradici, je whistleblower považován za škodnou. Přitom rozdíl je zjevný. Udavač jedná ve vlastním zájmu, skrytě, v přítmí. Nejde mu o řešení problému, nýbrž o to, aby někdo (třeba soused) problém měl. Jaký rozdíl proti tomu, když někdo zjistí závažné protizákonné jednání a snaží se mu zabránit komunikací s těmi, kteří by mohli (a měli!) zjednat nápravu.

Je to pro voliče důležitá zpráva: nevěřte těm, kteří volají po očistě a fungujícím státu a zároveň pod infantilními záminkami odmítají chránit ty, kteří mají odvahu na nepravosti upozornit.

Martin Stropnický

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…