Stropnický: ČR bude plnit své alianční povinnosti přesně tak, jak se k tomu zavázala

13.05.2014 18:28

Řeč na 8. schůzi PS PČR dne 13. 5. 2014.

Stropnický: ČR bude plnit své alianční povinnosti přesně tak, jak se k tomu zavázala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, já jsem byl na dnešní odpoledne řádně omluven pro naléhavé povinnosti, ale situace zřejmě nesnese odkladu, a tak mi dovolte, abych se vyjádřil k tomu, co jsem zprostředkovaně zaslechl z této sněmovny dneska.

My tady pracujeme s manipulací a demagogií některé části našeho mediálního světa. Je to škoda, protože si myslím, že tím dáváme takovým postupům jakousi legitimitu nebo právo na vlastní život.

Ten rozhovor pro Reuters se odehrával tak, že kromě mnoha jiných otázek jsem byl dotázán, jak se dívám na případný stálý, stálý (Zdůrazňuje.) pobyt aliančních jednotek na našem území. A já jsem na to odpověděl zhruba, teď cituji sám sebe, že stálý pobyt jednotek je pro určitou nezanedbatelnou část našeho obyvatelstva z jistých historických důvodů určitý problém nebo řekněme citlivá záležitost. Toť vše.

Že to potom autor dal do titulu, aspoň tak se domnívám, a že to znělo, že Česká republika nepřijme na svém území alianční jednotky, to opravdu, ale opravdu není moje vina. Že to většina médií převezme v této podobě a jenom některá otisknou to, co je níž, čili ta konkrétní a poměrně jasná a oddělená věta, která se nezabývá nějakým momentálním řešením bezpečnostní situace, ale jakousi historickou řekněme sociologickou reminiscencí, o tom tam nikde nebyla ani stopa. Že to ani ti editoři nezadají svým novinářům, je asi symptomatické, nemá asi valnou cenu se nad tím nějak trápit. Pokud to samozřejmě nepřinese nějaké zásadní debaty, nějaká zásadní zpochybňování.

Byl jsem v nedávných dnech, zhruba před týdnem na pozvání své kolegy Chucka Hagela ve Spojených státech a navštívil jsem tam řadu politických špiček. A ten záměr byl naprosto jasný, aby právě cesta tím směrem dala na vědomí náš zájem o transatlantickou vazbu a aby zdůraznila význam, jaký přikládáme přítomnosti Spojených států v celém bezpečnostním prostoru, ve kterém se nalézáme. Právě proto, že akcenty zahraniční politiky USA jsou v posledních letech řekněme trošku odlišné a pro naši situaci ne úplně přínosné. Setkal jsem se tam, jak říkám, s řadou lidí, se Susan Rice, která je poradkyní přes zahraniční záležitosti a obranné záležitosti prezidenta Obamy, a není lehké se k ní dostat. A se senátorem McCainem a s řadou dalších a plédoval jsem za americkou přítomnost v Evropě a také jsem zdůrazňoval naši připravenost přijmout svůj díl odpovědnosti za bezpečnostní situaci v celém našem prostoru.

Navíc jsem říkal, jak se i tady v Poslanecké sněmovně mluví o nutnosti změnit trend, jakým se ubírá rozpočtování naší obrany. A mluvil jsem tam i o svém úsilí dosáhnout v tomhle tom nějaké nápravy, která by nezpochybňovala připravenost naší armády.

Myslím si, že i v rámci toho milieu lidí, kteří se obranou zabývají, jsou moje postoje poměrně dostatečně známy a jsem tím pádem evidentně jedním ze zastánců nebo silných zastánců té transatlantické vazby. Proto nemohu vnímat (nevnímat?) celou záležitost jako manipulaci s cílem mi neprospět.

Pracujeme bohužel potom už s virtuální realitou. Dodáváme jí svojí debatou jakousi podivnou legitimitu a to si nemyslím, že je úplně správné. Jakkoli chápu, že někteří z vás mohli pocítit naléhavou povinnost, abych se k tomu vyjádřil a věci ujasnil. Ale věřte, že i z řady výroků kohokoli z vás, které člověk pochytá v titulcích, může být poněkud zmaten, ale pokud počítá do pěti, do desíti nebo do dvaceti, tak si to v hlavě srovná a řekne si - to bude asi zase nějaká polo, čtvrt nebo osminková pravda.

Čili snad jsem aspoň částečně odpověděl. Neznám do detailů samozřejmě průběh tady té debaty, ale pro mě je to naprosto jednoznačné. Pokud by to situace vyžadovala, tak Česká republika bude samozřejmě plnit svoje alianční povinnosti přesně tak, jak se k tomu zavázala. Je na to připravena, nikdo to, pokud vím, alespoň na té exekutivní úrovni a armádní úrovni, nezpochybňuje. Takže v tomhle tom smyslu bych byl rád, aby moje reakce vyzněla naprosto jasně.

Že jsem zároveň připustil, že v této zemi v určité generaci jsou lidé citliví vůči jakémukoli, byť zcela nesrovnatelnému pobytu, stálému pobytu vojsk, to je prostě fakt, který tím, že budeme říkat, že neexistuje, nezměníme. Děkuji za vaši pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PSP ČR

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…