Švenda (TOP 09): Příbramsko potřebuje v Senátu zkušený a energický hlas

30.08.2020 20:33

V obvodu Příbram do Senátu kandiduje bývalý místostarosta Příbrami, zástupce ředitele střední školy a místní podnikatel Václav Švenda. Senát vnímá jako místo, kde má mít skrze svého zástupce hlas i ta nejmenší obec.

Švenda (TOP 09): Příbramsko potřebuje v Senátu zkušený a energický hlas
Foto: TOP 09 / Martin Andrle
Popisek: Václav Švenda

Považuje za nutnost, aby tento hlas byl zkušený v komunální politice a zároveň měl energii a elán s věcmi pohnout. V Senátu se chce zaměřit například na přetíženou dopravu, nedostatek pitné vody a užší komunikaci se starosty i občany z regionu. Jeho dlouhodobým tématem jsou transparentnost a antikorupční opatření, která v minulosti již úspěšně zavedl na příbramské radnici.

“Mám zkušenosti s řízením okresního města, střední  školy i vlastního podnikání. Díky tomu už mohu říct - vím co je třeba a jak to zařídit. Senátní volby mají často ten nešvar, že kandidáti v lepším případě slibují něco zcela mimo kompetence senátora nebo kandidují tzv. na jméno. Já nechci svou kandidaturu stavět na tom, čeho chci jako jednotlivec dosáhnout, ale jak mohu pro region využít své kompetence. Chci být senátor, který je dostupný občanům a starostům, který pomáhá řešit konkrétní problémy a zastupuje jejich zájmy na vyšších úrovních. A chci tak činit bez ohledu na stranické dresy. O tom ta funkce senátora je, o vnesení regionálního pohledu a zkušenosti do celostátních témat,” uvádí Švenda, proč se rozhodl o post senátora ucházet.

Nejpalčivější problémy regionu vidí v dopravě, životním prostředí i nedostatečné komunikaci se starosty a občany: “Příbramský senátní obvod je velmi rozsáhlý a s velmi rozmanitými problémy. Například obyvatele rychle se rozvíjejících obcí kolem Prahy trápí nedostatečná kapacita škol a absence potřebné infrastruktury, někde kvůli extrémní dopravní zátěži léta marně volají po vybudování nových dopravních staveb a jinde zase bojují s nedostatkem pitné vody. Senát vnímám jako místo, kde má mít skrze svého zástupce hlas i ta nejmenší obec, Proto bych jako senátor usiloval o co nejužší kontakt se zástupci měst i občany. Následně bych využil vlastních zkušeností a vážnosti funkce senátora k otevírání dveří, které budou třeba. Možná to nejsou na první pohled pompézní plány, ale je to poctivá práce, díky které je pak o občany postaráno.”

Ze senátní úrovně hodlá v regionu prosadit i antikorupční opatření, která se již osvědčila na úrovni města Příbram: “Když jsem nastupoval na post místostarosty, měla Příbram pověst středočeského Palerma. V našich výběrových řízeních vyhrávaly “obálky”, ve kterých ani nebyla vložená žádná nabídka. Ihned po nástupu do funkce jsme občanům otevřeli radnici, rozbili staré struktury a fungování města dostalo jasná pravidla. Stejné principy bych prosazoval v celém obvodu, o životě v obcích nesmí rozhodovat to, kdo má kde kamárady,” přibližuje Švenda své komunální zkušenosti.

Václav Švenda je jediným příbramským zastupitelem, který v senátních volbách kandiduje. “Kandidaturu jsem pečlivě zvažoval. Nakonec u mě rozhodlo přesvědčení, že senátor musí projít tvrdou školou komunální politiky. Musí mít v sobě dostatek zkušenosti, elánu i energie, aby obstaral vše, co od něj region potřebuje. Svou zkušenost a energii nyní nabízím občanům plně k službám,” uzavírá Švenda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.