Svoboda (KDU-ČSL): Asia Bibi nesmí zemřít

29.11.2014 12:48

Pavel Svoboda, předseda právního výboru Evropského parlamentu, požadoval na plenárním zasedání parlamentu okamžité propuštění pákistánské křesťanky Asii Bibi.

Svoboda (KDU-ČSL): Asia Bibi nesmí zemřít
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Svoboda

Tato matka pěti dětí byla uvězněna v roce 2009, obviněna z rouhání a odsouzena k trestu smrti v roce 2010.  Za to, že pila vodu ze studny určené pro muslimy.

Pavel Svoboda požaduje, aby v případě, že Bibi propuštěna nebude, EU zrevidovala rozvojovou pomoc a obchodní preference, které Pákistánu poskytuje a aby se s Pákistánem jednalo o vytvoření podmínek pro vládu práva a pro výkon nezávislého soudnictví. Dodržování lidských práv, tedy i náboženské svobody, je totiž jednou z podmínek, které EU stanoví pro poskytování těchto výhod.

„Je tristní, že někdo na naší planetě může být pro doušek vody odsouzen k smrti z náboženských důvodů, “ dodává Pavel Svoboda.

Celý text projevu Pavla Svobody na plénu EP ve Štrasburku:

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové,

- Je dobrou zprávou pro všechny pronásledované občany v třetích zemích, že naše rezoluce na ochranu náboženské svobody mají konkrétní výsledky: v červenci jsme schvalovali rezoluci podobnou té dnešní, o súdánské křesťance Miriam Ibrahim, odsouzené na smrt. Tato žena byla týden po přijetí naší rezoluce osvobozena.

- Dnes se zastáváme Pákistanky Asia Bibi odsouzené na smrt a dalších obětí pákistánského zákona proti rouhání. I když Asia Bibi je křesťanka, většina obětí toho pákistánského zákona jsou překvapivě muslimové. I za jejich svobodu tady dnes bojujeme.

- V případě Asia Bibi vyzývám nejvyšší představitele EU, aby požádali prezidenta Pákistánu o udělení milosti Asie Bibi. To je nejrychlejší právní cesta k jejímu osvobození.

- Pokud nebude Asia Bibi a další oběti osvobozeny, vyzývám představitele EU, aby zrevidovali rozvojovou pomoc a obchodní preference, které EU Pákistánu poskytuje a aby v rámci 5-letého plánu spolupráce mezi EU a Pakistánem se jednalo s pakistánskými představiteli o vytvoření podmínek pro vládu práva a pro výkon nezávislého soudnictví.

- Není akceptovatelné pomáhat ze zdrojů EU zemi, jenž nedodržuje fundamentální zásady ochrany lidských práv v odpovídající míře. Dodržování základních lidských práv je konec konců jednou z podmínek EU pro země, kterým se rozvojové pomoci a obchodních preferencí ze strany EU dostává.

Děkuji za pozornost.

reklama

autor: kdu.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.