Svobodní: Vzhlížíme s nadějí k výsledkům britských voleb

13.12.2019 18:00

Gratulujeme britským voličům k potvrzení, že výsledek referenda nebyl omyl. Již tři roky trvající přetahovaná o to, zda a jakým způsobem Velká Británie opustí EU, se po drtivém vítězství konzervativců Borise Johnsona snad konečně chýlí ke zdárnému konci.

Svobodní: Vzhlížíme s nadějí k výsledkům britských voleb
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

My, Svobodní, jsme první českou politickou stranou, která téma odchodu z EU otevřela jako vážné politické téma.

Vítězství konzervativců vnímáme jako naději pro tu část veřejnosti, která si váží svobody jednotlivce, jako té nejvyšší hodnoty. Nejen, že nedojde k naplnění socialistických plánů Jeremyho Corbyna, které výsledek voleb významně ovlivnily, ale díky silnému mandátu pro Johnsona je také téměř jisté, že v lednu 2020, přestane rozhodování v Bruselu negativně ovlivňovat svobodu jednotlivců ve Velké Británii.

  1. Uvědomujeme si, že Evropská unie bez Británie, země s nejpevněji zakořeněnou demokratickou tradicí, bude o poznání horším místem k životu, než Evropská unie s Británií. Odchod Británie znamená závazek klást na myšlenku Czexitu zásadní důraz a spatřovat v něm jednu z hlavních politických priorit a dosáhnout tohoto cíle dříve, než míra rozkladu posledních zbytků demokracie v eurounijních politických institucích přesáhne únosnou mez.
     
  2. S potěšením konstatujeme, že lobby zpochybňující výsledek referend není tak silná, jak se na první pohled zdálo a že strašení britských voličů ekonomickou katastrofou v jejich přání nabýt zpět ztracené suverenity nijak neoslabilo. Budiž to poučením pro nás, kteří sledujeme podobný mediální tlak na českou veřejnost.
     
  3. Přejeme si dobré budoucí vztahy České republiky s nezávislou Velkou Británií. Obáváme se však, zda to bude v režimu sdílené zahraniční politiky EU vůbec možné. Suverénní česká zahraniční politika by byla ku prospěchu prohloubení našich vztahů s nově svobodnou Velkou Británií, která je našim tradičním spojencem. I to je pro nás jeden z důležitých důvodů úvah o Czexitu.

Republikové předsednictvo Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.