Svobodová (OMMO): Sejdou z očí, sejdou z mysli?

03.02.2015 12:50

I tohle by mohl být bod programu nové vlády na úrovni Zastupitelstva města Mostu. Jeho „staří noví“ mocní nepřekvapili.

Svobodová (OMMO): Sejdou z očí, sejdou z mysli?
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Problémů je více než dost, peněz zřejmě mnohem méně, vůle k takovým změnám, které by ukončilo panování ekonomicko-politické mostecké lobby, není, a ani nemůže být. A co tedy?  No, nezbude než vládnout, nebo se aspoň tak tvářit. Na vládnutí se v podstatě podílejí tzv. noví či ti, jež si velmi dobře pamatují mentalitu a způsob vládnutí z dob předchozích dvou volebních období při spoluvládnutí se Sdružením Mostečané Mostu nebo poté, co „hráli divadlo na opozici podporující vládnoucí koalici“ (J. Kurcin, KSČM).

Pan radní Zelenka se údajně zamyslel a „vypotil“ návrh přestěhovat Úřad práce kamsi na okraj města (http://mostecky.denik.cz/zpravy_region/mostecky-urad-prace-zustane-v-centru-stehovani-na-okraj-mesta-neplanuje-20150131.html). Hezká snaha, aby fronty na sociální dávky a příp. pohyb nemalého počtu lidí, navozující logicky nejen zdání o nedobrém stavu v Mostě a okolí, příliš nedráždily „spořádanější“ část Mostu a jeho konformitu.  Samotný návrh zatím spíše smutně pobavil. Jakou zásadní změnu poměrů v Mostě však čekat...! Zvláště poté, co od moci byli odstaveni údajní hlavní viníci z řad SMM, dříve vládnoucí. Je to takový ten „kocourkovský způsob“ nebo snad pro více znalé literární historie může připomenout některé reálie z Gogolova Revizora. Tomuto přirovnání se blíží spíše údajná absence části radních, tuším z KSČM a páně Vozkovo na jednání rady o návrhu „přemýšlivého“ radního Zelenky. O celkové vytíženosti těchto zástupců lidu netřeba pochybovat vůbec, že?! Ono to „sociálno“ v Mostě nejenže není v silách řešit na centrální úrovni, na té místní jde o to zachovat si přízeň aspoň části obce podnikavé, všeho druhu, aby se to přeci jen nějaký čas ještě podařilo udržet pohromadě. Část radních v Mostě nevolí takto způsob nijak nový, neboť svého času německý kancléř Helmut Kohl proslul tím, že než riskovat řešení, je lepší „problémy vysedět“. A když to i v Mostě (nejenom) tak nějak podtrhneme a sečteme, leckterý post se hodí raději „vysedět“ (nebo spíše nebýt při rozhodování o něm), než riskovat, že by ho mohl záhy zasednout někdo jiný. Jen těžko nevěřit, že právě tohle je práce pro lidi jak vyšitá. Lidi s problémy odsuneme kamsi na okraj a problémy zmizí. Existuje snad něco jednoduššího? Most je skutečně regionem, kde si v řadě případů dal rozum pauzu, ale jak psal kdysi, tuším Goethe, „Ve světě zbaveném idejí vládnou příšery“. No, a možná jsme jen nepochopili hloubku podobných myšlenek a v českém prostředí se to děje tak nějak „po jejich“: sejdou z očí, sejdou z mysli. Most jistou částí politického spektra zvaný „rudý region“ tím možná opět pootevřel vrata způsobům, jejichž garanty je dnes možné najít napříč politickými stranami – prý „Není člověk, není problém“[1]. Anebo aspoň na okraj s ním! Škoda jen, že nositelé podobných nápadů jsme si stále ochotni volit do svého čela.

[1] Výrok připisovaný J. V. Stalinovi. Co k jeho historickému významu dodat, že?!


Více zde: http://www.hnutiommo.cz/news/sejdou-z-oci-sejdou-z-mysli-/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Občané městu, město občanům

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…