Topolánek: EU je na cestě do pekel. Vraťme se k jejím kořenům

07.12.2017 12:37

Vystoupení Mirka Topolánka na Konferenci o stavu Evropské unie, která se včera vpodvečer za účasti dalších panelistů uskutečnila v Brně

Topolánek:  EU je na cestě do pekel. Vraťme se k jejím kořenům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Mirek Topolánek

Kandidát na prezidenta Mirek Topolánek znovu varoval před aktuálním směřováním Evropské unie. Ta podle něj postrádá vizi a ohrožuje ji nelegální migrace, terorismus, zadluženost a ekonomická nesvoboda. Kritizoval rovněž vzestup politického islámu a mechanismus povinných kvót. Jako recept nabízí Mirek Topolánek návrat k evropským kořenům.

Se svými názory vystoupil Topolánek na Konferenci o stavu Evropské unie, která včera vpodvečer za účasti dalších panelistů, např. poslance Václava Klause mladšího nebo poslance německého Bundestagu Petra Bystroně, proběhla v brněnském hotelu Continental. S projevem nazvaným „Highway from Hell“ vystoupil Topolánek přesně před týdnem také před poslanci Evropského parlamentu v Bruselu.

"Cesta, kterou se dnes ubírá EU, ať už vědomě či nedobrovolně, je dálnicí do pekel. Nepotřebujeme novou Evropu. Braňme tu starou," uvedl doslova Topolánek. Ten současně odmítnul redukovat debatu o budoucím směřování evropské integrace na alternativu mezi členstvím v tvrdém jádru, reprezentovaném například eurozónou, anebo členstvím druhé kategorie. Podle něj jde o brutálně zjednodušující a vydírací taktiku, kterou se sami zaháníme do kouta.

Vyslovil názor, že dříve či později bude muset dojít ke změnám smluv určujících budoucí evropskou spolupráci – ne již nutně integraci. Ta cesta k nim bude nesmírně těžká a složitá: právně, politicky, ekonomicky, ale především společensky. V mezidobí bude podle něj docházet k ohýbání Lisabonské smlouvy, která již nevyhovuje mezinárodnímu prostředí ani zájmům členských států.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

„Bude zde tedy EU na základě děravé Lisabonské smlouvy a vedle ní mezivládní smlouvy prohlubující spolupráci mezi koalicemi některých států. Tento vývoj nás ale donutí řešit otázku legitimity, respektive využívání evropských institucí jako Evropský parlament, jako různé formáty evropské Rady v těchto nových mezivládních rámcích.“ Topolánek mimojiné vyslovil názor, že například politická legitimita Evropského parlamentu je politicky slabá, a proto lze uvažovat o větším zapojení národních parlamentů v evropské spolupráci, respektive jejich role bude nezastupitelná. „Dokážu si například představit, že se národní parlamenty sdruží v novou koordinační instituci.“

Ve svém příspěvku zopakoval také svůj názor na politický islám: „Tak, jako nacismus a bolševismus otrávily duše a srdce Němců a Rusů, tak politický islám otravuje duše a srdce mírumilovných muslimů. Politický islám musí stát mimo zákon. Je to čisté zlo. A se zlem nesmíme smlouvat, musíme s ním bojovat a porazit ho.“ Za fatální chybu považuje Topolánek trvalý mechanismus povinných kvót. "Musíme problém migrace a terorismu řešit a ne zakrývat. Musíme bránit naše schengenské hranice. Proč? Protože nám musí jít o mír v Evropě." EU v roli ochránce vnějších hranic podle jeho názoru selhala.

Přes kritická vyjádření směrem k Evropské unii a chování jejích institucí Topolánek zdůraznil, že nepodporuje vystoupení České republiky z EU. Ti, kteří volají po czexitu, jdou podle jeho názoru proti českým národním zájmům.

„Chtěl bych zachovat EU takovou, jak jsme o ní snili za železnou oponou a jaká může garantovat mír a prosperitu," uzavřel své hodnocení Evropské unie Topolánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.