Tulpa (SLK): Dosavadní výjezdy záchranné služby v Doksech byly nevyhovující

07.08.2015 11:09

Výjezdy posádek záchranné služby v režimu rendez-vous budou v oblasti Doks fungovat po celý rok. Vedení Zdravotnické záchranné služby LK předložilo radě kraje ke schválení zavedení celoročního takzvaného setkávacího režimu neboli rendez-vous posádek v oblasti Doks. V praxi to znamená, že lékař v samostatném autě Doktor bude k dispozici posádce ve velké sanitě s řidičem záchranné služby a záchranářem. Tím se zlepší dostupnost lékaře pro celou oblast Českolipska. Do současnosti vyjížděly posádky v tomto režimu pouze v letních měsících.

Tulpa (SLK): Dosavadní výjezdy záchranné služby v Doksech byly nevyhovující
Foto: slk.cz
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

Právě v této době se každoročně v rekreační oblasti Doksy zvyšuje počet zásahů na dvojnásobek. Zároveň budou posádky Zdravotnické záchranné služby LK zasahovat na okrajových územích Středočeského a Ústeckého kraje, a to na základě dohody o vzájemné spolupráci mezi jednotlivými kraji, která byla již v minulosti podepsána.

„Stávající systém provozu výjezdové skupiny v Doksech byl nevyhovující jak z hlediska dostupnosti záchranné služby, tak z hlediska provozních nákladů organizace. Služba se rozšiřovala vždy na pět měsíců v roce, což přinášelo problémy se zajišťováním kapacit řidičů a s nárůstem přesčasových hodin. Tato změna by se měla pozitivně odrazit i ve snížení provozních nákladů zdravotnické záchranné služby,“ uvedl Petr Tulpa, radní pro resort zdravotnictví.

Na základě schválení celoročního provozu setkávacího režimu posádek výjezdové základny Doksy dojde k aktualizaci Plánu pokrytí území Libereckého kraje výjezdovými základnami, který bude po projednání v Bezpečnostní radě LK zveřejněn na webových stránkách odboru zdravotnictví.  Rozmístění výjezdových základen na území Libereckého kraje zajišťuje dle zákona dosažitelnost místa události z nejbližší výjezdové základny v dojezdové době do 20 minut od přijetí tísňové výzvy  posádkou výjezdové skupiny.

Zdravotnická záchranná služba je na území Libereckého kraje poskytována jediným poskytovatelem, Zdravotnickou záchrannou službou Libereckého kraje (ZZS LK), příspěvkovou organizací LK.  Zdravotnická záchranná služba LK je členěna do čtyř územních odborů (Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa a Semily). Pod jednotlivé územní odbory spadá 14 výjezdových základen. Na výjezdových základnách je k dispozici 31 výjezdových skupin, z toho 20 výjezdových skupin rychlé zdravotnické pomoci (řidič a záchranář) a 11 posádek rendez-vous (řidič a lékař). Dále je na výjezdové základně Liberec - Letiště umístěna Letecká zdravotnická záchranná služba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.