Úsvit-NK: Významný den Elišky Přemyslovny a Karla IV. dostal podporu výboru

06.11.2015 11:00

Ve čtvrtek prošel na Výboru pro vědu, vzdělání, školství, mládeže a tělovýchovu pozměňovací návrh poslance Augustina Andrleho na zavedení významného dnu Elišky Přemyslovny a Karla IV na 14. května.

Úsvit-NK: Významný den Elišky Přemyslovny a Karla IV. dostal podporu výboru
Foto: Úsvit - Národní koalice
Popisek: Úsvit - Národní koalice

„Hlasování skončilo v poměru 8 ku 5 a diskuse byla velmi vypjatá. Jsem nicméně rád, že i nerozhodnutí poslanci se po delším ideologickém projevu člena výboru Miroslava Grebeníčka KSČM přiklonili na mou stranu. Musíme si, my, všichni, uvědomit, že právě v této době je nejvíce potřeba vyzdvihovat z našich dějin osobnosti a dávat je na odiv nejen ostatním zemím, ale i vlastním občanům, “ uvedl po jednání výboru Andrle.

Návrh má teď podporu celého školského výboru a do druhého čtení získává větší šanci na schválení Sněmovnou. Novela zákona, které přislíbili podporu poslanci napříč spektrem má podle Andrleho hned několik symbolik. „ Karel IV. je pro český stát bezesporu darem, je to společný odkaz dynastií  Přemyslovské a Lucemburské. Musíme si ale uvědomit, že tento dar zajistila sňatkem s Janem Lucemburským právě Eliška Přemyslovna. Na základě tohoto svazku došlo k nebývalému rozkvětu české státnosti a k zajištění míru na více jak sto let,“ parafrázoval poslanec důvodovou zprávu.

Pokud vše půjde podle plánu, dal by se termín 14.5.2016, tedy 700leté výročí narození císaře Karla IV už oslavit coby významný den pro českou státnost. Druhé čtení se dostane na pořad  pravděpodobně po novém roce, jelikož Sněmovna se bude v nejbližších schůzích zabývat rozpočtem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice