Valachová (ČSSD): Neformální pečující nemají dost možností pro odlehčovací službu

13.10.2022 12:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k lidem, kteří pečují o své blízké.

Valachová (ČSSD): Neformální pečující nemají dost možností pro odlehčovací službu
Foto: Archív Kateřina Valachová
Popisek: Kateřina Valachová

Pečujete o svou maminku, tatínka, babičku, dědečka?

Pečujete o dítě se zdravotním znevýhodněním?

Pak víte, jakou radostí je pomáhat a být na blízku nejbližším, ale i to, jak moc náročné to někdy je. Kolikrát jste si sáhli na dno svých sil. Neměnili byste, ale i Vy potřebujete pomoci a máte na pomoc "v pomáhání" právo.

V Česku je přes pět milionů lidí v produktivním věku, z nichž o svého blízkého pečuje každý pátý zaměstnanec. Mnohým se uleví už tím, když je někdo pomocí provází a pomáhá společně s nimi hledat řešení.

Neformální pečující ale nemají stále dost možností pro odlehčovací službu - na chvíli nabrat síly, neexistuje systém jejich vzdělávání, ani systém dostupných bezplatných pomůcek pro péči.

Včera jsme v Senátu se senátory a spolu s dalšími zástupci pečujících i pacientů hledali řešení pro dostupnou psychoterapeutickou péči. Ta chybí onkologickým pacientům, lidem trpícím parkinsonovou chorobou, roztroušenou sklerózou, schizofrenií ale i dětem a dospělým na spektru autismu. Stejně tak chybí těm, co o ně pečují doma a pomáhají, tedy jejich blízkým.

Neví často, jak pomoci, a jsou vystavení často přinejmenším stejnému tlaku a dopadům vážné diagnózy jako samotný pacient.

Situaci dětí a dospělých - jejich psychickou pohodu -  ještě více zhoršil covid. To úplně všem. Věřím, že v takové situaci uděláme každý něco pro to, abychom to změnili.

Lidé s vážnými diagnózami i o ně neformálně pečující mají podle pacietskych organizací obvyklý výdělek/příjem kolem 15 tisíc Kč. Placené psychoterapeutické péče ze zdravotního pojištění je jako šafránu a ta komerčně nabízená  je finančně nedostupná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.