Valachová (ČSSD): Neformální pečující nemají dost možností pro odlehčovací službu

13.10.2022 12:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k lidem, kteří pečují o své blízké.

Valachová (ČSSD): Neformální pečující nemají dost možností pro odlehčovací službu
Foto: Archív Kateřina Valachová
Popisek: Kateřina Valachová

Pečujete o svou maminku, tatínka, babičku, dědečka?

Pečujete o dítě se zdravotním znevýhodněním?

Pak víte, jakou radostí je pomáhat a být na blízku nejbližším, ale i to, jak moc náročné to někdy je. Kolikrát jste si sáhli na dno svých sil. Neměnili byste, ale i Vy potřebujete pomoci a máte na pomoc "v pomáhání" právo.

V Česku je přes pět milionů lidí v produktivním věku, z nichž o svého blízkého pečuje každý pátý zaměstnanec. Mnohým se uleví už tím, když je někdo pomocí provází a pomáhá společně s nimi hledat řešení.

Neformální pečující ale nemají stále dost možností pro odlehčovací službu - na chvíli nabrat síly, neexistuje systém jejich vzdělávání, ani systém dostupných bezplatných pomůcek pro péči.

Včera jsme v Senátu se senátory a spolu s dalšími zástupci pečujících i pacientů hledali řešení pro dostupnou psychoterapeutickou péči. Ta chybí onkologickým pacientům, lidem trpícím parkinsonovou chorobou, roztroušenou sklerózou, schizofrenií ale i dětem a dospělým na spektru autismu. Stejně tak chybí těm, co o ně pečují doma a pomáhají, tedy jejich blízkým.

Neví často, jak pomoci, a jsou vystavení často přinejmenším stejnému tlaku a dopadům vážné diagnózy jako samotný pacient.

Situaci dětí a dospělých - jejich psychickou pohodu -  ještě více zhoršil covid. To úplně všem. Věřím, že v takové situaci uděláme každý něco pro to, abychom to změnili.

Lidé s vážnými diagnózami i o ně neformálně pečující mají podle pacietskych organizací obvyklý výdělek/příjem kolem 15 tisíc Kč. Placené psychoterapeutické péče ze zdravotního pojištění je jako šafránu a ta komerčně nabízená  je finančně nedostupná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…