Valachová (ČSSD): Vaše námitky nejsou zcela namístě

25.05.2021 19:28

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 25. května 2021 k platům ve školství

Valachová (ČSSD): Vaše námitky nejsou zcela namístě
Foto: archív Kateřina Valachová
Popisek: Kateřina Valachová

Navážu na předřečnici. Přesně tak. Chtěla bycha říct, že mě fascinuje, že úprava programu způsobí takovouto situaci, kdy je zcela nezpochybnitelné, že dochází ke zvyšování ohodnocení učitelů i neučitelů ve školách.

Navíc chci připomenout, že daný zákon má být účinný a má mít dopad až v roce 2023, takže nechápu tu hysterii z hlediska řazení bodů.

A také mě fascinuje debata, která ubírá čas, abychom hlasovali změny týkající se finančních věcí u Centrální banky a tedy zlepšení přístupu mladých lidí k bydlení a k hypotékám anebo že likvidujete čas pro zvýšení ochrany zdravotně postižených také u jedné z vratek ze Senátu. Je to jen hlasování o programu, ne hlasování o zvýšení ohodnocení platů učitelů nebo zvýšení platů, takže tady nemaťte veřejnost.

Naposledy bych chtěla říct, že díky ministryni financí a jejímu přístupu k reformě financování regionálního školství, kterou velká část Sněmovny tady chtěla zlikvidovat před několika lety, se stalo to, na co se čekalo 25 let a k čemu nás OECD vyzývalo, aby finance, které vláda schválí pro učitele, také skončily v peněženkách učitelů.

Takže vaše námitky nejsou zcela namístě.

Také bych chtěla připomenout, že pozměňovací návrh Pirátů prošel ne díky pirátské straně, ta má v této Sněmovně několik hlasů, ale díky tomu, že s nimi hlasovala sociální demokracie, Komunistická strana Čech a Moravy, ale také SPD a všechny strany pravicové části Sněmovny a jenom díky tomu tato novela prošla, takže vaše ataky nejsou zcela namístě. Také bych chtěla připomenout to, co tady zaznělo jako jasná nepravda a dá se to načíst ve stenozáznamu, ministr školství v případě zvýšení ohodnocení učitelů ve všech těchto případech řekl "nesouhlas".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…