Valenta (Soukromníci): Lock down je tu, vláda přistoupila k razantním opatřením

22.10.2020 15:09

Komentář na facebookovém profilu k dalšímu ochromení ekonomiky a podnikání kvůli koronaviru

Valenta (Soukromníci): Lock down je tu, vláda přistoupila k razantním opatřením
Foto: archiv I. Valenty
Popisek: Ivo Valenta

Je zřejmé, že se epidemiologická situace nevyvíjí dobře a je třeba na to reagovat. Dnešek je prvním dnem tzv. „podzimního lock downu“. Jenže opět se dostáváme do situace, kdy je zde plno otazníků – např. proč jsou malé obchody, živnosti a služby, kam za den zavítá maximálně pár desítek lidí, zavřeny, zatímco velké markety a velkoobchody, kde se na jednom místě ve stejném čase setkává největší množství osob, pojedou dál.

A paralel s jarem je daleko více. Vláda na situaci nebyla připravena, opět se vše řeší v poslední chvíli a opět postižené sektory nemají prostor se na situaci připravit.

Nechci se tu pouštět do diskuzí a spekulací, proč musí být obchod s určitým sortimentem uzavřen a jiný, jehož sortiment pro někoho nemusí být až tak klíčový, je naopak otevřen. Chci především to, aby vláda měla přesný, jasný a konkrétní scénář toho, jak bude podnikatelům jejich ztráty, které si sami nezavinili, a které budou obrovské, kompenzovat. A je škoda, že tyto informace nikdo nedostal s předstihem, jistě by byli všichni klidnější.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí

Vím, že se zase ozve celá řada těch, kteří mne budou kritizovat a tvrdit, že zdraví je nejdůležitější, že mají drobní živnostníci žít z našetřených peněz, a pokud je nemají nebo to neumí, ať zkrachují.

Odpovídám rovnou – ano, zdraví je to nejdůležitější a nikdy jsem to nezpochybnil. Stále apeluji na zodpovědnost nás všech, která je klíčová. Všichni chceme a musíme chránit sebe i své blízké, to je samozřejmé. Na druhé straně však musíme chápat i situaci živnostníků, malých a středních firem. Jsou oporou české ekonomiky, a zaměstnávají vysoké procento osob, což si málokdo uvědomuje. Kromě toho také oni mají své rodiny, finanční závazky a podobně, a finanční jistotu potřebují.

Vím, že vláda řeší, resp. slibuje pomoc i této skupině obyvatel, a to je samozřejmě dobře. Živnostníci a podnikatelé musí vědět především to, kdy přesně se pomoci dočkají, jaká přesná pravidla tato pomoc bude mít, na co si musí dát pozor, ať stejně jako v případě minulé podpory nemusí kvůli malým pochybením prostředky vracet, a zejména pak v jaké výši kompenzace bude. Stojí totiž před klíčovou otázkou, zda se svými provozy situaci nějak ustojí, zda udrží zaměstnance a podobně. A postižených sektorů je velká spousta. Je nezbytné, aby se živnostníci a podnikatelé opravdu co nejrychleji dočkali slíbených kompenzací – vždyť se ještě nestihli „vyhrabat“ z následků opatření první vlny.

Upřímně nám všem přeji, ať nad pandemií koronaviru co nejdříve zvítězíme, a to za cenu co nejmenších ztrát – primárně samozřejmě těch na životech a zdraví, ale také na české ekonomice a podnikatelském sektoru.

Přeji všem pevné zdraví.

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a exsenátora Iva Valenty

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.