Váňa (ČSSD): Novelou zákona o zbraních zvyšujeme bezpečnost občanů

24.03.2016 14:08

Sněmovní Výbor pro bezpečnost dnes projednal vládní novelu zákona o střelných zbraních a střelivu.

Váňa (ČSSD): Novelou zákona o zbraních zvyšujeme bezpečnost občanů
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Předseda výboru Roman Váňa předložil k novele zbraňové legislativy několik pozměňovacích návrhů, které povedou ke zjednodušení a zpřesnění podmínek nové právní úpravy. „Základním cílem nového zákona o zbraních je zvýšení bezpečnosti občanů,“ podotkl Roman Váňa. Za zásadní považuje návrh vypustit eventuální povinnost občanů odevzdat zbraň v době ohrožení státu nebo válečného stavu.

Novela zákona o zbraních mimo jiné reaguje na tragickou událost z Uherského Brodu. „Útokům tzv. šíleného střelce nelze předejít stoprocentně žádným zákonem. Novela však zavádí opatření, kterými lze rychleji odebrat zbraň zdravotně nezpůsobilému držiteli,“ uvedl Roman Váňa. Diskutovaným bodem byl přístup lékařů do Centrálního registru zbraní spojený s technickými komplikacemi. „Navrhuji upravit způsob, jakým může lékař ověřit, zda je určitá osoba držitelem zbrojního průkazu. Nebude nahlížet do registru, ale vznese dotaz u příslušného útvaru policie. Povinností tohoto policejního útvaru bude sdělit lékaři takové údaje bez zbytečného odkladu,“ vysvětlil Roman Váňa, který dále navrhuje vypustit nadbytečná oprávnění ke vstupu do Centrálního registru zbraní pro finanční správu, celní správu a obecní policii. „Tyto orgány mají dostatečnou možnost získat příslušné informace přímo od Policie ČR. V praktických případech tak nebude docházet ke křížení pravomocí těchto orgánů a sborů,“ řekl Roman Váňa.

Důležitým ustanovením novely zbraňového zákona je oprávnění policistů vstoupit do obydlí držitele, který pozbyl zdravotní způsobilosti a zajistit jeho zbraň. „Zatímco v novele zákona je oprávnění vstoupit do obydlí určeno obecně policii, v mém návrhu je upřesněno, že tento úkon může provádět pouze příslušný policejní útvar, tedy odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál,“ řekl Roman Váňa.

Předseda Výboru pro bezpečnost dnes také doporučil, aby se nezkracoval termín platnosti zbrojního průkazu. „Domnívám se, že všechna navrhovaná opatření řeší problém případné ztráty zdravotní způsobilosti držitele, proto se zkrácení termínu jeví jako nadbytečné,“ podotkl Roman Váňa.

Za zásadní bod považuje Roman Váňa svůj návrh zrušit pravomoc vlády nařídit odevzdání zbraní, střeliva a munice do úschovy, či omezit nebo zakázat jejich nošení v době ohrožení státu nebo válečného stavu. „Sebevědomá silná demokratická vláda takové opatření nepotřebuje. Právě v době ohrožení státu by určitě nemělo docházet k odebírání zbraní občanům, na tom jsme se shodli i s předsedou vlády a ministrem vnitra, “ uzavřel Roman Váňa.

Ing. Roman Váňa

  • SOCDEM
  • Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.