Vích (SPD): Děravý vládní deštník proti drahotě nic neřeší

24.05.2022 9:01

Vláda Petra Fialy (ODS) už pochopila, že českým občanům brutálně klesá životní úroveň a začínají se ozývat. Proto se snaží zakrýt svou faktickou nečinnost v boji s inflací marketingovým webem Deštník proti drahotě. Ten ale pomoc nepřináší.

Vích (SPD): Děravý vládní deštník proti drahotě nic neřeší
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Radovan Vích

Nic proti tomu, aby byly informace o pomoci státu občanům ve složité situaci na jednom místě. Ale hlavní stránka Deštníku spíš připomíná obhajobu proti tvrzení opozice i čím dál většího množství českých občanů, že „vláda nic nedělá a českým občanům dostatečně nepomáhá”. Ale možná je to záměr, vždyť Markéta Adamová Pekarová, předsedkyně Sněmovny, za TOP 09 národu sdělila, že „vlády by se neměly o lidi starat”. Vyvolalo to hodně negativních reakcí, to se není co divit.

Vstupní stránka Deštníku proti drahotě míchá hrušky s jablky, tedy opatření učiněná předchozí vládou a Sněmovnou, povinná opatření ze zákona (valorizace důchodů při rostoucí inflaci) a vlastní opatření současné vlády pětikoalice, kterých je poskrovnu. Mezi ty poslední se řadí i postupy týkající se konce přimíchávání biosložek do paliva, který je ale stále legislativně nedotažený, k jeho zavedení chybí změnit ještě jeden zákon.  Navíc o co méně složek biopaliv v litru paliva o to více pohonných hmot, takže nula od nuly pojde.

Z Deštníku proti drahotě je navíc jasně vidět, že střední třídu míjí většina aktuálně nastavených sociálních dávek. Buďto nejsou moc bohatí anebo jsou málo chudí, a navíc poctivě pracují, takže to je smrtelná kombinace, které se to netýká. A přitom i této sociální skupině se letos zásadně zhoršuje životní úroveň. Podobně Deštník raději moc nepřipomíná zpackaný postup ohledně fondu Vlastní bydlení (program výhodných úvěrů na bydlení pro mladé), který po pouhém čtvrtletí vyčerpal peníze určené na celý rok 2022. A není vidět snaha do něj finanční prostředky „dolít”. Tenhle neúspěch padá na hlavu šéfa Pirátů, Ivana Bartoše, který nyní vede ministerstvo pro místní rozvoj. Zároveň to ukazuje vztahy ve vládní koalici, kde ho v tom jeho kolegové s nadšením nechali mediálně „vykoupat”. Taková drobná meziministerská šikana.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Je oprávněným předmětem kritiky vlády pětikoalice jak ze strany opozice, tak občanů České republiky, že vládní strany ODS, KDU-ČSL, TOP09, STAN a Piráti stále uplatňují dvojí metr. Pro jedny obyvatele ČR, české občany, jsou zásadně odmítány tzv. plošná opatření. Tedy aby se pomohlo zásadně všem a bez ponižujících a komplikovaných individuálních žádostí. Jako příklad lze zmínit třeba dočasné snížení DPH na energie či pohonné hmoty. To vláda pětikoalice striktně odmítá, vyžaduje adresnost sociální pomoci, což je zpravidla pro nepřizpůsobivé.

Pro druhé obyvatele ČR (dočasné či trvalé, to teď těžko odhadnout), uprchlíky z Ukrajiny, je naopak vládní pomoc plošná. Jen na základě čestného prohlášení (dobře, nově se přidává podrobnější zkoumání, ale to teprve týden). Snadno a rychle získají dávku pět tisíc na osobu, které ani není jednorázová, dá se získat opakovaně. Navíc není dobře zajištěno případné žádání ve více krajích na jiný doklad. Tímto se z toho stala sociální turistika, kdy se pendluje mezi kraji a Ukrajinou, kam se vozí auta bez cla a DPH.

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

Plus je zde další benefit pro ukrajinské uprchlíky, zdravotní péče poskytovaná zdarma. Způsobilo to nedávno menší skandál, když, ministr financí Stanjura (ODS) přiznal, že je tato péče hrazena až do konce kalendářního roku, a to i v případě, že se daný uprchlík vrátí do vlasti. Je třeba si připomenout, že na Ukrajině v posledních letech existovala zdravotní péče zdarma jen na papíře, v praxi to byl velmi kapitalistický systém podobný spíš systémům známým z USA anebo z jižní Asie ve stylu „nezaplatíš, neléčíme tě” a i proto jsou naše čekárny v ordinacích plné Ukrajinců. Zdravotní péče od českého státu opravdu zdarma tedy může být pro příchozí Ukrajince silným lákadlem v porovnání s dalšími zeměmi, kam potenciálně mohou zamířit a usadit se tam. Je hodně zajímavé, že už se zase vůbec „nehraje” na dublinská pravidla první bezpečné země. Pětikoaliční vláda zjevně svůj program „Dovez si svého voliče” myslí velmi vážně a vozila je vlaky z Ukrajiny napřímo. Nyní jde jen čekat, jaké záminky se najdou pro to, aby těmto občanům Ukrajiny bylo v České republice umožněno volit nejlépe již v podzimních komunálních a senátních volbách a ve všech volbách následujících.

Lze očekávat nějaký podobný systém, jaký zavádí Polsko, buď jen jednostranný nebo také oboustranný. Ukrajina prý plánuje udělit Polákům na Ukrajině výsadní postavení a prezident Zelenskyj připravuje předložit parlamentu návrh zákona o postavení a pomoci polských občanů na Ukrajině, podobný tomu, který již dříve schválil polský Sejm o Ukrajincích. Zajímavé je, že jsme se o tomto preferenčním zacházení z našich mainstreamových médií zatím příliš nedozvěděli.

Bude ještě hodně zajímavé, jak to celé s Ukrajinou dopadne. Všimněte si, jak se nálady společnosti v čase mění, a to nadšení pro „naše Ukrajince“ tak nějak opadá. Pro české občany je ovšem důležité, aby nenesli dopady jakýchkoli vládních rozhodnutí ve prospěch Ukrajinců na svých bedrech a nedoplatili na to dalším poklesem své životní úrovně. To by měla být hlavní starost jakékoli vlády České republiky. Není to vláda Ukrajiny, ale vláda našich občanů. A my z opozice jí to musíme stále připomínat.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Radovan Vích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…