Vinklátová (SLK): Hradčanské stěny jsou lákavým cílem pro rodiny, nabízejí pozoruhodné přírodní útvary

29.04.2020 14:01

V oblasti mezi Mimoní a Doksy se nacházejí tzv. Hradčanské stěny. Jedná se o chráněné území vyhlášené v roce 1993 jako součást Národní přírodní rezervace Dokeské pískovce a mokřady. Je tu zhruba 20 chráněných a ohrožených druhů květeny. Významné jsou ale zejména zdejší geomorfologické útvary.

Vinklátová (SLK): Hradčanské stěny jsou lákavým cílem pro rodiny, nabízejí pozoruhodné přírodní útvary
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„V době omezeného cestování určitě přijde vhod podívat se po zajímavých koutech našeho kraje. Pískovcové skály v okolí Hradčan a jejich různorodé tvary jsou lákavým cílem pro celé rodiny,“ nabízí zajímavou lokalitu Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hradčanské stěny tvoří bezpočet zajímavých útvarů. Turisté si zde mohou prohlédnout skalní věže, skalní bránu, ale i stopy po středověkém dobývání železných rud. Význam lokality zvyšuje také výskyt výra velkého a krkavce velkého.

Obec Hradčany ještě nedávno sloužila jako vojenská základna. V současné době je rekreačním střediskem s nabídkou výletů do okolí, koupání v Hradčanském rybníce a nepřeberným množstvím houbařských lokalit.

Příklady konkrétních turistických cílů Hradčanských stěn: 

Pískovcový útvar Skalní brána
Jedná se o jakousi zmenšeninu známé Pravčické brány, je asi 4 metry vysoká a stejně tak široká. Najdete ji v prostoru jižně pod vrcholem.

Psí kostely
Jedná se o skálu, která je celá prostoupena chodbami a jeskyněmi. Od Skalní brány jsou Psí kostely vzdáleny asi 200 metrů. Členitý pískovcový převis přechází do jeskyně, jedná se o galeriovou chodbu na skalní terase, která je místy otevřena do údolí. Krajní body převisu jsou od sebe vzdáleny 35 metrů a celková délka chodeb je 80 metrů.

K dalším zajímavým lokalitám Hradčanských stěn patří Havraní skála, Tvarožník a Jindřichův kopec. Hradčanskými stěnami vede zelená turistická značka, která přiblíží výletníky k nejzajímavějším útvarům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…