Vinklátová (SLK): Krkonošský vrch Strážník kdysi hlídal bezpečí kraje

23.05.2020 20:00

Kdysi to býval kopec, který měl pro bezpečnost kraje velký význam. Vrch Strážník v Krkonoších sloužil, jak název napovídá, coby strážný vrch, z něhož byly v minulosti varovány okolní vesnice před vpádem nepřítele tím, že se na kopci zapálila vatra.

Vinklátová (SLK): Krkonošský vrch Strážník kdysi hlídal bezpečí kraje
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Takovéto ohňové poselství se pak z hor dostalo přes vrch Kozákov po celém kraji až do středu Čech. Kdo na kopec vystoupá, toho čeká coby odměna krásný výhled.

„Každý, kdo rád objevuje krajinu, si nenechává ujít výhledy. A že jich v našem kraji je! Snažíme se představit taková místa, která nejsou notoricky známá a Strážník je jedním z nich,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Strážník se nalézá u Rokytnice nad Jizerou. V nadmořské výšce 778 metrů je skalní výchoz, který je upravený jako vyhlídka s lavičkami se stolem a dřevěnou tabulí s popisem výhledů. Při dobrém počasí je možné prohlédnout si z ptačí perspektivy celou Rokytnici, Lysou horu a Kotel.

Nejkratší cesta ke kopci je po žluté turistické stezce z náměstí v Rokytnici nad Jizerou. Z ní se pak odděluje červená, která zavede až na vrchol.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají ZDE, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.