Vinklátová (SLK): Na kole kolem Liptákova. Cimrmanova cyklostezka přinese zábavu i poučení

11.08.2022 6:37 | Tisková zpráva

Cyklostezka Járy Cimrmana byla vybudována v místech, která jsou nerozlučně spjata s působením velikána české historie. Na trase je devět zastavení, která Cimrmana představují jako stavitele, vizionáře, svědka, pedagoga, sportovce, objevitele, rádce, proroka a světoběžníka.

Vinklátová (SLK): Na kole kolem Liptákova. Cimrmanova cyklostezka přinese zábavu i poučení
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Můžeme být velmi hrdí, že u nás Jára Cimrman zanechal tak výraznou stopu. Co na tom, že jej nikdy nikdo neviděl. Za člověka mluví činy. A ty jsou v tomto případě nezpochybnitelné,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Most Járy Cimrmana, Návarov
(Jára Cimrman; stavitel)

V Návarově stojí první důkaz Cimrmanovi přítomnosti ve zdejším kraji. Dodnes se zde dochovaly zbytky pilířů – toho jediného, co zbylo z Cimrmanova tehdejšího snu spojit oba břehy Kamenice mostem. Sen zůstal snem, údajně proto, že se lidé na obou březích nedokázali dohodnout.

Místo vize, Boží muka u křižovatky nad Bohdalovicemi
(Jára Cimrman; vizionář)

Na druhé zastávce, u křižovatky nad Bohdalovicemi, se mistr kdysi zastavil a dal místním lidem cennou radu, aby místo lopoty s brambory zbohatli na rýžování zlata ve zdejším potoce podél olší. Důkazem, že se lidem Cimrmanova rada vyplatila, je i budoucí název obce, jež se na památku zlaté historie nazývá Zlatá Olešnice.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Hospoda U Labutě, dnes hotel Grand v Tanvaldu
(Jára Cimrman; svědek)

Příhodu, kdy se Cimrman v hospodě U Labutě stává svědkem rvačky, načež ze dveří putyky vybíhá cikán s kudlou v zádech, popisuje tabule na zastávce u hotelu Grand v Tanvaldu. Událost zanechala v umělecké duši Cimrmanově takový dojem, že ji použil ve své budoucí divadelní hře Vizionář. Ta, spolu s hrou Posel světla, byla objevena v lesovně pod Mariánskou horou vědeckým kolektivem v čele s doktorem Svěrákem a profesorem Smoljakem.

Český Šumburk
(Jára Cimrman; pedagog a sportovec)

Pedagogický odkaz Cimrman zanechal na Českém Šumburku. Tady pokračoval v šíření českého vlastenectví v jazykově převážně německém Tanvaldu. Působil v jednotřídce a děti i dospělé vedl ke sportu. Věhlas získaly především jeho sportovní disciplíny á la závody v zimníku, s batohem či kufrem. Pracoval zde také na novátorských pedagogických postupech. Coby vizionář žáky připravoval na neodvratný technický pokrok – učil je telefonovat. Coby realista zase vyvinul metodu, jak se vypořádat s vrtkavostí dětské pozornosti. Předem totiž určil, kolik procent učiva mohou žáci zapomenout a kolik si musí pamatovat.

Pomyslná hranice Liptákova, Desná – Sladká Díra
(Jára Cimrman; objevitel)

Sladká díra je místo, které Cimrmanovi učarovalo a navždy se vrylo do jeho paměti a srdce. Je to místo prvního setkání s Marijánkou, jeho láskou, údajně prý paní nadlesní Šmorancovou.

Zlá předtucha, Protržená přehrada – vyhlídka
(Jára Cimrman; prorok)

Informační tabule na vyhlídce Protržené přehrady připomíná, že český génius již při stavbě přehrady prorokoval blížící se tragédii. Z konstrukce hráze totiž ihned poznal, že dlouho nevydrží. Stalo se mu, jako již mnohokrát, že mu tehdy nikdo nenaslouchal.

Pohled do Slezska, Vlašský hřeben Kořenov
(Jára Cimrman; světoběžník)

Předposlední zastavení je na Vlašském hřebenu v Kořenově. Toto místo bylo rozhodujícím faktorem v Cimrmanově rozhodnutí vydat se vstříc novým dobrodružstvím v dalších zemích.

Poslední stopa, hranice Jizera – Orle
(Jára Cimrman; na rozhraní)

Pátrání po jeho stopách končí na hraničním přechodu Jizera–Orle. Stejně jako jeho pouť začala na mostě, tak i na mostě skončila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…