Vinklátová (SLK): Studená přehrada Fojtka láká otužilce i nudisty

15.08.2022 9:20

Na přehrady je Liberecký kraj více než štědrý. Nejmladší a největší z nich Josefův Důl. Mezi nejoblíbenější a nejnavštěvovanější patří liberecká přehrada Harcov. Dále jsou v kraji také přehrady Mšeno, Labská, Bedřichov, Fojtka, Mlýnice, U Naděje a Souš, sousedka protržené přehrady Desná na řece Bílé Desné.

Vinklátová (SLK): Studená přehrada Fojtka láká otužilce i nudisty
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Myslím, že každý máme svou oblíbenou. Za koupáním se určitě někdo rád vydá do Jablonce nad Nisou a jiní, trochu otužilejší, na malou přehradu ve Fojtce. Osobně mám ráda přehradu Mlýnice. Možná proto, že v místě, na kterém je, je tak trochu nečekaná,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch libereckého kraje. 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Přehrada Fojtka na stejnojmenném potoce v povodí Lužické Nisy byla vybudována v letech 1904 až 1906. Důvodem ke stavbě přehrady byly především časté přívaly velkých vod z potoka Fojtky. Samozřejmě se také počítalo s rekreačním využitím nádrže. Zděná hráz z lomového kamene se stavěla mezi lety 1904–1906, je vysoká 11 metrů a má 146 metrů dlouhou hráz. Přehrada je hluboká kolem jedenácti metrů a má písčité dno.

Nádrž slouží i jako koupaliště. Na březích je mnoho místa pro slunění i pro hraní her. Na západním břehu se nachází vyhledávána nudistická pláž. Dobrou zprávou pro rybáře je, že se zde hojně vyskytují lososovité ryby.

Oproti jiným přehradám v okolí Liberce je Fojtka o trochu studenější. Důvodem je stín, ve kterém se z části nachází. Nebývá zde tedy nikdy mnoho lidí. Plavci ocení rozměry nádrže, protože vzdálenost od nejpoužívanější pláže k protějšímu břehu je přibližně příjemných 100 metrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…