Vinklátová (SLK): V Lomnici se lze stát tovaryšem šesti řemesel

03.07.2019 9:15

Řadu akcí a projektů podporuje Liberecký kraj z dotačního fondu Řemeslná a zážitková turistika. Pomáhá mimo jiné také upozornit a propagovat tradiční řemesla na Lomnicku.

Vinklátová (SLK): V Lomnici se lze stát tovaryšem šesti řemesel
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Chce tak přispět k rozšíření tohoto typu turistiky v tamním regionu prostřednictvím odkazu na bohaté regionální řemeslné tradice, postarat se o jejich rozvoj a zároveň zajistit přežití tohoto cenného dědictví předků do budoucna. 

„Velmi mě těší, že se díky dotačnímu programu Řemeslná a zážitková turistika daří podporovat takové akce, které návštěvníky vedou k místním tradicím, umožní jim něco nového se naučit a pochopit základy tradičních řemesel,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kulturní a informační středisko Lomnice nad Popelkou připravilo na léto cyklus takzvaných řemeslných úterků. Pod odborným dohledem lektora, místního řemeslníka, budou mít návštěvníci možnost proniknout do tajů čtvera, respektive šestera zajímavých řemesel; workshopy a exkurze se budou konat na lomnickém zámku, ale též v dílnách a ateliérech místních řemeslníků.

Zmíněnými čtyřmi tradičními řemesly Lomnicka jsou cukrářství s pekařstvím, kamenářství, hrnčířství a sklářství. Dalšími dvěma jsou pak zvonařství a drátování.

Účastníci tak letos navštíví ateliér tavené plastiky sklářského výtvarníka Jiřího Ryby v Lomnici, keramickou dílnu Střediska pro volný čas Sluníčko Lomnice nad Popelkou, dílnu drahých kamenů místního řemeslníka Lubomíra Hromádka a výrobnu Lomnických sucharů Ladislava Kodejšky, dále je případně čeká exkurze za zvony na hřbitovní zvonici a výroba vlastních zvonečků nebo workshop základních technik drátování. 

„Absolventi kurzu obdrží tovaryšský list s razítkem a s kvízem z historie řemesel a závěrečný mistrovský glejt,“ dodala Zdeňka Breuerová z Kulturního a informačního střediska v Lomnici nad Popelkou. 

Více informací o termínech se nalézá ZDE a na facebookové stránce ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…