Vinklátová (SLK): Zřícenina, orloj i viadukt. Vrcholová trasa provede cyklisty zajímavostmi kraje

12.04.2021 6:34

Vrcholová. Tak se jmenuje cyklotrasa, která je dlouhá necelých 46 kilometrů a vede z Liberce přes Machnín, Kryštofovo Údolí, Křížany a Výpřež zpět do Liberce. Nabídne podívanou na přírodní zajímavosti i historické památky.

Vinklátová (SLK): Zřícenina, orloj i viadukt. Vrcholová trasa provede cyklisty zajímavostmi kraje
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Tato trasa není pro začínající cyklisty nebo pohodáře, kteří se chtějí jen svézt. Už její název napovídá, že si nadšenci v sedlech slušně šlápnou do pedálů,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Anketa

Je dobře, že Petr Kellner dostane in memoriam Řád Bílého lva?

56%
25%
hlasovalo: 5087 lidí

Začátek je u vlakového nádraží v Liberci, odkud vede cyklostezka číslo 14A podél řeky Nisy směrem na Machnín a zříceninu hradu Hamrštejn. K ní se z Machnína lze dostat po cyklostezce Odra-Nisa, která kopíruje meandry Lužické Nisy. Hamrštejn, z nějž se do dnešní doby zachovaly zbytky obvodové zdi, dvou věží a zdi obytné budovy, se vypíná na Zámeckém kopci.

Po prohlídce hradu dále vede cesta po cyklostezce číslo 21A do Kryštofova Údolí, malebné vesničky s roubenými a hrázděnými domky a barokním dřevěným kostelem sv. Kryštofa. Za prohlídku určitě stojí originální orloj v budově bývalé trafostanice a nejhezčí a největší železniční viadukt v Česku.

Z Kryštofova Údolí pak přes Křižanské sedlo dojedou cyklisté až do Křižan a odtamtud podél Ještědského potoka stále do kopce a serpentinami až do sedla Výpřeže. Kdo bude mít ještě dostatek sil, může si vyšlápnout na Ještěd.

Za náročné stoupání k tomuto symbolu města Liberce i celého kraje pak přijde odměna v podobě neomezeného výhledu; za pěkné viditelnosti lze spatřit dokonce i pražský Petřín. Televizní vysílač s restaurací a hotelem ve tvaru rotačního hyperboloidu, který se na vrcholu Ještědu vypíná, vznikl podle návrhu architekta Karla Hubáčka. Ten za ni obdržel Perretovu cenu, nejvyšší ocenění Mezinárodní unie architektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…