Vláda daně projídá, neinvestuje, omezuje vědu. ODS nemohla rozpočet 2015 podpořit

10.12.2014 17:50

Občanská demokratická strana odmítla podpořit levicovou vládou navržený rozpočet na příští rok.

Vláda daně projídá, neinvestuje, omezuje vědu. ODS nemohla rozpočet 2015 podpořit
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Podle předsedy ODS Petra Fialy rozpočet nepomáhá dalšímu růstu a prosperitě. Vláda si v době ekonomického růstu chce půjčit 100 miliard korun a současně při tom omezuje investice, snižuje výdaje na vědu a výzkum a podporuje jen státní úředníky a růst byrokratického aparátu.

„Vláda tvrdí, že rozpočet je prorůstový. Prorůstový je ale jenom v tom, že podporuje zvětšování byrokratického aparátu vlády a dává víc peněz na provoz ministerstev. Ve skutečnosti ale rozpočet omezuje investice, omezuje výdaje na vědu a výzkum. Co vláda vybere, to projí, rozdá, místo toho, aby investovala a řešila problémy, kterým česká společnosti čelí,“ říká Petr Fiala.

Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS, upozorňuje, že občanští demokraté usilovali o zkvalitnění rozpočtu alespoň dílčími pozměňovacími návrhy: „Prosazovali jsme víc peněz na kulturu – na provoz knihoven, na rozvoj památek, na hudební festivaly. Prosazovali jsme také víc peněz na vědu a výzkum, například na zapojení českých vědců i průmyslu do vesmírných projektů. Chtěli jsme také více peněz pro Ústav pro studium totalitních režimů, jehož rozpočet vláda omezila a dál normalizuje a likviduje jeho provoz. Všechny naše rozumné a prorůstové návrhy však levicová vládní koalice odmítla,“ říká Zbyněk Stanjura.

„Vláda si nehezky zahrává s budoucností naší země a jejích občanů,“ konstatuje Jan Skopeček, ekonomický expert ODS. „Schválený rozpočet na příští rok je rozhazovačný, neodpovídá možnostem naší ekonomiky a prohlubuje strukturální potíže našeho hospodářství i samotných veřejných financí. Jinak nelze navržený 100 miliardový schodek a nárůst mandatorních výdajů na astronomických více jak 700 mld. Kč v době ekonomického růstu hodnotit. Místo toho by vláda měla využít stávající období ekonomického oživení k postupnému vyrovnání rozpočtu a řešení strukturálních potíží naší ekonomiky,“ dodává Jan Skopeček.

Šest prohřešků vládního rozpočetu na příští rok proti dobrému hospodaření

·         Klesají peníze na investice
·         Klesají peníze na vědu a výzkum
·         Rostou výdaje na provoz ministerstev
·         Roste počet úředníků ve stovkách
·         Rostou mandatorní výdaje
·         Vše, co vláda vybere navíc projí, rozdá, místo aby investovala a řešila problémy, které naše společnost má

INVESTIČNÍ ROZPOČET 2015?

POLOŽKA

2013 (VLÁDA PRAVICE)

2015 (VLÁDA LEVICE)

Strukturální deficit

-0,2 % HDP

-1,8 % HDP

Schodek

81 mld. Kč

100 mld. Kč

Mandatorní výdaje

671 mld. Kč

713 mld. Kč

Investice

102 mld. Kč

76 mld. Kč

Věda, výzkum a inovace

40 mld. Kč

35 mld. Kč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky