Votava (LEV 21): Kosovo je Srbsko

16.02.2016 11:46

17. února 2008 došlo v rozporu s mezinárodním právem k jednostrannému vyhlášení samostatnosti Kosova. Vyhlášení samostatnosti Kosova bylo porušením rezoluce 1244 Rady bezpečnosti OSN z roku 1999. Stalo se tak proti vůli srbského státu. Desetitisíce Srbů muselo následně opustit své domovy. Nastal další exodus. Připomínám, že Kosovo bylo v minulosti vždy součástí Srbska. Dnes, tak jako před osmi lety, stojíme za srbským národem, v jeho boji za celistvost své země.

Votava (LEV 21): Kosovo je Srbsko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest proti porušení mezinárodního práva-uloupení Kosova Srbsku

Proto i dnes se musíme stydět za tehdejší postoj české vlády k bratrskému srbskému národu. Česká vláda před osmi lety svým bojácným přístupem k samostatnosti Kosova nerespektovala, jak historické souvislosti v této oblasti Balkánu, tak i národní zájmy České republiky. Vláda svým postojem, který kopíroval velmocenské rozhodnutí USA a některých států EU zapříčinil, že Česká republika se opět dostala do vazalské úlohy.

Připomínáme, že k otázce uznání Kosova před osmi lety prohlásil tehdejší ministr zahraničí ČR Schwarzenberg, že „bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN to není čisté řešení, ale v součinnosti s ostatními státy EU na samostatnost Kosova kývneme“. To bylo trapné konstatování od představitele suverénního státu, toho státu, který má své historické zkušenosti s obdobným rozhodnutím evropských mocností před 78 lety v Mnichově. Tehdy se také mluvilo o míru, o právu na sebeurčení pro národnostní menšinu. Československo bylo obětováno mocenským zájmům, bylo zbaveno historického území, za souhlasu a potlesku západních evropských mocností. Tito „mnichované“, nakonec dovedli Evropu do největší světové války v dějinách.

Česká republika by neměla ani po 78 letech zapomínat na tyto tragické události. Právě lid tehdejší Jugoslávie stál na straně obětovaného Československa. Také v srpnu 1968 Jugoslávie stála na straně osamoceného Československa. Nesmíme zapomínat na tyto historické tragedie, chovat se důstojně, bránit práva těch slabších, nepoklonkovat mocným. Nechceme návrat doby, kdy česká politika se dělala ve Vídni, Berlíně, či v Moskvě, nechceme aby dnes o nás rozhodovali politici v Bruselu a v USA. Tedy, aby český ministr zahraničí byl jen loutkou v cizích službách.

Srbsko, náš tradiční spojenec si naši pomoc a vstřícnost zaslouží. Právě od nás, od České republiky se očekává jasný postoj, tedy od země, která si uvědomuje historické souvislosti. Jako příklad statečného postoje k této otázce lze dát Slovenskou republiku, která Kosovo neuznala, nepodlehla tlaku mocných. Tak, jako většina států, členů OSN.

Kosovo je Srbsko.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…