Výborný (KDU-ČSL): Lidé dostanou šanci na nový restart, jinak je výsledek rozpačitý

17.04.2021 10:07

Dlouhodobě neřešená problematika exekucí je časovanou bombou, kterou je nutné řešit ihned.

Výborný (KDU-ČSL): Lidé dostanou šanci na nový restart, jinak je výsledek rozpačitý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Dlouhodobě nevymahatelné malé dluhy, které z nízké částky nabobtnaly a stejně není šance na jejich uhrazení a mnoho dalších problémů řeší novela exekučního zákona vyváženě a ku prospěchu všech dotčených stran.

„Dluhová pandemie si žádá rychlé řešení i důvodu současné situace, kdy řada lidí přišla o svůj zdroj obživy. Do dluhové spirály se dostává také čím dál více seniorů a nejméně dvě třetiny z nich si přináší své dluhy z předdůchodového věku. Jsme přesvědčeni, že dluhy se platit musí, přesto je zapotřebí nabídnout lidem realizovatelnou šanci na normální život,“ uvádí poslanec KDU-ČSL Marek Výborný.

Milostivé léto – restart pro dlužníky

Už na jaře 2020 přišel poslanec za KDU-ČSL Marek Výborný, který předsedá podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení s myšlenkou Milostivého léta. „Současná situace, kdy je u nás vedeno 4,5 milionu exekucí na bezmála 720 tisíc předlužených lidí, je jako po okraj naplněnou přehradou, která hrozí prasknutím. Situaci musíme brát vážně,“ prohlásil Výborný a dodal, že návrh příhodně přezdívaný milostivé léto má své kořeny již v dávné historii, kdy k vyrovnání se s minulými finančními prohřešky. Marek Výborný svojí iniciativou nabízí dlužníkům možnost postavit se rychle na vlastní nohy, vystoupit z šedé zóny a znovu se zapojit do běžného života.

Lidovci podávají ruku zodpovědným dlužníkům

„Naším cílem není odpouštět dluhy, ty se platit musí a budou, včetně adekvátní ceny práce exekutora, který se na žalobě podílí,“ uvádí Výborný a dodává, že Milostivé léto je příležitost pro všechny zodpovědné dlužníky, jak se zbavit exekucí a zároveň se zapojit do standardního socioekonomického života. Jak? U dluhů vůči státu by měl dlužník zaplatit 100 % původní jistiny a k tomu doplatit náklady spojené s exekučním řízením ve výši 750 korun. V případě dluhů vůči soukromým osobám lidovecký návrh respektuje vztah mezi dvěma osobami a navrhuje pravidlo 1+1, tzn. dlužník by měl také povinnost zaplatit 100 % původní jistiny a k tomu navíc ještě maximálně jednou tolik. Tento zákon představuje zároveň šanci pro věřitele, že se jim dluhy vrátí – dlužníci budou totiž motivováni vyřešit svoji situaci. "Mrzí mě, že sněmovna nakonec schválila pouze první část směřující k dluhům vůči státu a podnikům se státním podílem. Druhou polovinu u vztahů soukromoprávních se tedy pokusíme uplatnit v rámci projednávání v Senátu. Je výhodná pro všechny i věřitel se dostane k plnění ve výši, na které by dnes mohl zapomenout," říká Marek Výborný.

Časově omezená výhoda pro dlužníky

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Současně ale Marek Výborný uvádí, že toto jednorázové dobrodiní bude časově omezené a nebude se vztahovat na dluhy na výživném, náhrady škod a škody z úmyslných trestných činů. Podle Výborného není milostivé léto rezignací na spravedlnost, ale novou příležitostí. „Chyby si musíme přiznat. Chybu udělali ti, kdo se naivně zadlužili. Chybu udělal i stát, který svojí laxností umožnil lichvářské praktiky některých věřitelů,“ uvádí na závěr Výborný.

Spotřebitelská teritorialita by pomohla nastavit systém do budoucna

"Je škoda, že se nenašla většina poslanců, kteří by podpořili můj kompromisní názor spotřebitelské teritoriality," říká poslanec Marek Výborný. Ten respektuje právo vybrat si exekutora při vymáhání dluhu na podnikající osobě, stejně jako u tzv. nedobrovolných věřitelů, jak jsou malé obce, bytová družstva či společenství vlastníků bytových jednotek. Ve všech ostatních případech by platili princip 1 dlužník - 1 exekutor a přidělování formou rozhodnutí krajského soudu. "Je to vyvážené řešení, které by celý problém definitivně vyřešilo. Budu se nažit společně se senátory toto v rámci projednávání v Senátu do návrhu zákona ještě doplnit," uzavírá Marek Výborný.

Celkový výsledek hlasování sněmovny budí ale značné rozpaky. Nejen že neprošla žádná verze systémové teritoriality, ale naopak prošel i návrh výrazně odsouvající zastavovaní bezvýsledných exekucí. KDU-ČSL právě pro pozitivní úpravy, které znamenají posun (humanizace mobiliárních exekucí, nárok na elektronický spis či úpravu penále u dluhů na sociálním a zdravotním pojištění), návrh podpořila. Nyní ale začínají jednání se senátory. "Věřím, že najdeme společnou řeč a připravíme takový kompromis, který bude posléze přijatelný i pro sněmovní většinu," uzavírá Marek Výborný.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.