Výborný (KDU-ČSL): Žádné kličkování před Milostivým létem nepřipustíme

15.10.2021 11:33 | Ze sítí

Komentář na facebookocém profilu k snahám obejít smysl nové zákonné úpravy

Výborný (KDU-ČSL): Žádné kličkování před Milostivým létem nepřipustíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Skutečně prosákly informace, že exekutoři a právníci VZP hledají cesty a kličky v našem "Milostivém létě". O co by mělo jít? Prý je sporné, že by penále bylo příslušenstvím, prý se musí považovat za jistinu a tím pádem ho není možné v rámci milostivého léta odpustit.

Považuji to za naprosto absurdní výklad a snahu obejít smysl zákonné úpravy. Penále by přece nikdy nevzniklo, kdyby neexistoval dluh samotný! Logicky tedy musíme penále počítat za příslušenství.

A jen připomínám: pojišťovny dostanou uhrazený celý dluh na jistině, často by z něj neviděly ani korunu. A jde jen u VZP až od 220 000 dlužníků. Tento obrovský počet dlužníků nemůžeme tímto absurdním výkladem zklamat a vyvolat v nich pocit naprosté deziluze z našeho právního řádu.

Proto jednáme se správní radou VZP. Paní předsedkyně Adámková přislíbila projednání jasného usnesení, které konstatuje, že penále za dlužným pojistným nelze vymáhat jako jistinu. Proto jsem se svým týmem diskutoval o výkladu našeho ustanovení i se soudci exekučních úseků a zástupci pomáhajících organizací. A jsme zcela ve shodě. Pevně tedy doufám, že toto budou respektovat i zdravotní pojišťovny a hlavně exekutoři.

Prostě popření smyslu lidoveckého milostivého léta nedopustíme!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu