Vystrčil (ODS): Výsledky voleb na Vysočině

24.10.2021 17:08 | Komentář

Ne všichni sledovali výsledky voleb do Poslanecké sněmovny stejně pozorně a intenzivně.

Vystrčil (ODS): Výsledky voleb na Vysočině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Co se týká výsledků voleb na Vysočině, v jihlavském okrese nebo v samotném krajském městě, možná stojí za to si udělat alespoň stručné porovnání s celostátními výsledky.

Začnu nejdříve tím, v čem se celostátní výsledky s těmi v našem kraji, okrese i krajském městě Jihlavě shodují. Ve všech čtyřech případech (celostátní výsledky, Kraj Vysočina, jihlavský okres, město Jihlava) je totiž pořadí prvních čtyř volebních subjektů stejné. Na prvním místě koalice SPOLU (ODS+KDU-ČSL+TOP 09), na druhém hnutí ANO, na třetím PIRÁTI a STAROSTOVÉ (Piráti+Starostové a nezávislí), na čtvrtém Svoboda a přímá demokracie (SPD).

Naopak zásadně odlišně dopadly volby v celé České republice oproti výsledkům, jak v Kraji Vysočina, tak v jihlavském okrese i krajském městě v případě výsledků dvou dalších subjektů a to ČSSD a Přísahy. Česká strana sociálně demokratická i Přísaha totiž získaly ve všech případech (Kraj Vysočina, jihlavský okres, město Jihlava) vždy více než 5% voličských hlasů. Znamená to, že pokud by například stejně jako na Vysočině dopadly volby i v celé České republice, tak potom by situace ohledně sestavování většiny v Poslanecké sněmovně, a tedy i při sestavování vlády nebyla zdaleka tak přehledná, jak to nakonec na celostátní úrovni reálně dopadlo.

Samozřejmě je mi jasné, že výše provedené srovnání výsledků voleb do Poslanecké sněmovny se může jevit spíše jako zajímavost bez reálných dopadů. Přesto považuji za potřebné upozornit, že koalice SPOLU dokázala zvítězit i na Vysočině a že tedy spojení středopravých konservativních a liberálních stran s důrazem na rodinu a proevropské směřování může mít na Vysočině i v budoucnu dobrou perspektivu. K tomu je dle mého názoru také pro objektivitu nutné připočítat i velké nasazení kandidátů koalice SPOLU v kampani, do kterého se pozitivně promítla i jejich zdravá a korektní soutěživost.

Rovněž je třeba poukázat na to, že ČSSD uspěla na Vysočině nejlépe ze všech krajů, a že tedy pravděpodobně se do jejích výsledků na Vysočině pozitivně stále propisuje kromě jiného i působení Jiřího Běhounka, jako hejtmana Kraje Vysočina.

Co se týká Přísahy Roberta Šlachty, i ona se dostala na Vysočině nad 5%. Opět srozumitelná a důležitá zpráva o tom, že je na Vysočině určitě nezanedbatelný počet voličů, kteří nejsou s fungováním již zavedených stran a hnutí spokojeni.

Na závěr si tedy již jen dovolím napsat, že skutečná demokracie je taková, ve které jsou vítězové ochotni brát vážně i názory poražených a podle toho se chovat a případně i částečně upravit svoji politiku a své cíle. Jenom tak je šance, že se postupně bude dařit vládnout způsobem, který bude zároveň spíše spojovat než rozdělovat. A to je pro dobu, která je před námi, velmi důležité.

Miloš Vystrčil

Zdroj.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…