Wenigerová (ODS): Předčasné volby jsou vždycky selháním politiků

20.08.2013 17:16

Projev na 59. schůzi Poslanecké sněmovny dne 20. 8. 2013.

Wenigerová (ODS): Předčasné volby jsou vždycky selháním politiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o rozpuštění sněmovny

Děkuji za slovo.

Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, pokud se dnes rozpustí Poslanecká sněmovna, pak k tomuto pultíku přistupuji naposledy. Vy ostatní také, tudíž je to naše derniéra. Přesto přese všechno, co jsme tady společně prožili, to dobré i to méně dobré, mě naplňuje pocitem úcty k této Sněmovně i k tomu místu, ze kterého k vám promlouvám.

Asi se Sněmovna rozpustí, protože těch hlasů je dost a ty hlasy jsou i na papíře. Ale já patřím k těm, kteří tento názor nesdílejí. I když poslanecký klub Občanské demokratické strany se rozhodl, že svůj postoj vyjádří tím, že odejde ze sálu, tudíž nechce hlasovat pro rozpuštění Sněmovny, tak ještě před tím, než jsme se takto ujednotili, já jsem ten svůj názor měla jasný ihned. A řeknu vám své důvody.

Nejdříve chci říci, že jsem si plně vědoma toho, že krizová situace v této Sněmovně je způsobena také mou politickou stranou. Jsem si vědoma důvodů, které vedly k pádu této vlády. A upřímně řečeno ani v nejdivočejším snu jsem si nedovedla představit, co bude hlavním důvodem pádu této vlády. Ale to je dneska pryč, to je pasé. Máme zde možná poslední možnost zde předstoupit a říci svůj postoj.

To, co nyní řeknu, asi do toho projevu nepatří, ale já to říci musím, protože když někdo projeví jiný názor, než je hlas pro rozpuštění Sněmovny, pak je zpravidla oznámkován jako ten kapr, který si nechce vypustit rybník, nebo ten, který je zatížen množstvím finančních závazků z nesplacených úvěrů, hypoték atd. Já nemám žádné finanční závazky. Já mám jen mravní závazky vůči svým předkům, prapředkům, kteří i vychovávali v určitých hodnotách mne a mé čtyři sourozence, k mé rodině, k mým voličům a potažmo k této zemi. A přestože dnes většinový názor této společnosti je rozpustit Sněmovnu, a já to samozřejmě vnímám, ale pak jsou zde ještě názory jiné - nerozpouštět Sněmovnu.

Jak jsem si přečetla dnes v komentáři - předčasné volby jsou vždycky selháním politiků. Selháním převzít zodpovědnost, selháním se domluvit. A my jsme to tady docela předváděli ty tři roky.
Ale to nejdůležitější, co zde chci říci: Předčasné volby bezesporu drtivě vyhraje levice. My můžeme jako pravicové strany udělat ještě mnohé, ale nedělám si velké iluze. Já se sama budu snažit o to pomoci své straně, i když třeba nemusím kandidovat. Ale ty volby vyhraje drtivě levice. Dojde k přepsání politické mapy této země. A já samozřejmě kolegům ze sociální demokracie i z komunistické strany naprosto rozumím. To by udělala každá opozice, která usiluje o to mít co nejdříve předčasné volby a ujmout se vlády v zemi. Já to naprosto nezpochybňuji a rozumím tomu. Ale prosím, nechť je také respektován můj názor, že levicové směřování této země z mého pohledu pro tuto zemi dobré není. A historické reminiscence, konsekvence se nabízejí také. Ale to není smyslem mého vystoupení.

Dovolte mi tedy závěrem říci, že jsem se vždy od tohoto stolíku řídila slovy, které si říkám vždycky, když chci něco veřejně říci. A tím bych se s vámi rozloučila: Ta bdělá vážnost nad přípravou slova, ty čtoucí, zdali víš, jak z nesmírna se slovo klová a roste, jak s ním zacházíš. Všem - vše - dobré. Děkuji. (Potlesk převážně z pravé části sněmovny.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.