Za SPOLU kandiduje do Senátu náměstek hejtmana Folwarczny

27.05.2022 16:57 | Tisková zpráva

Náměstek moravskoslezského hejtmana pro školství a sport a dlouholetý komunální politik Stanislav Folwarczny (ODS) dnes oznámil svou kandidaturu v zářijových volbách do Senátu. Folwarczného nominovala koalice SPOLU v jeho domovském obvodě číslo 73.

Za SPOLU kandiduje do Senátu náměstek hejtmana Folwarczny
Foto: Jdeme do toho spolu
Popisek: SPOLU - koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09

„Silný senátor pro silný region.“ S tímto heslem Stanislav Folwarczny dnes zahájil svou kampaň v samém srdci Třince. „Je před námi ekonomicky velmi složité a turbulentní období, kdy potřebujeme silnou a synergicky spolupracující reprezentaci v nejvyšších zákonodárných orgánech našeho státu. Jako nezbytné vidím mimo jiné přehodnocení legislativy v oblasti energetiky, ekologie, dále změnu přerozdělení daní ve prospěch obcí. V Senátu bych chtěl také prosazovat převod státního majetku, pozemků a budov na obce. Ze své praxe vím, že samosprávy umí hospodařit efektivněji s majetkem na svém území a využít ho pro dobro občanů. Věřím, že se svými dlouholetými zkušenostmi ze školství, samosprávy a hejtmanství, s uměním vyjednávat a s nabytými kontakty dokážu působit v zájmu měst, obcí, lidí a celého regionu, který vždy byl a vždy bude i mým domovem,“ ujistil Stanislav Folwarczny. Dodal, že celostátní politika nesmí být odtržena od dění v regionech.

Senátor Herbert Pavera (TOP 09) uvedl, že Stanislav Folwarczny našel v koalici jednohlasnou podporu. „Věříme, že jeho zkušenosti ze školství i z vysoké politiky může dobře zužitkovat v Senátu. Velice mu fandím,“ řekl Pavera.

Náměstek primátora Statutárního města Havířova Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL) zdůraznil, že kandidát má velké zkušenosti jak na obecní úrovni, tak v pozici náměstka hejtmana. “Je za ním vidět kus práce, kterou dokázal. Bude umět postupně posouvat problémy z obcí a krajů na celostátní úroveň. Když jsou ty úrovně provázány, vše se jednodušeji řeší,“ doplnil Niemiec.

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí

Folwarczny ujistil přítomné, že chce využít osmiletou zkušenost z funkce místostarosty Českého Těšína a téměř šestileté období práce v úzkém vedení kraje a efektivně je zúročit v horní komoře Parlamentu ČR pro rozvoj regionu.

Důležitým tématem bude podle něj, mimo jiné, udržení kvality nemocniční péče a zachování všech oddělení v Nemocnici Třinec. Uvedl, že dlouhodobě také prosazuje, aby dotace z Národní sportovní agentury mířily přímo k samosprávám, protože právě obce garantují využití sportovních objektů. Potřebu změn vidí i v energetické politice.

„Problémy s rostoucími cenami a nedostatkem strategických surovin ukazují, že je třeba se vrátit k projektu na vybudování teplovodu a využití odpadního tepla z Třineckých železáren, které se nyní zbytečně vypouští do ovzduší. Díky tomu bychom získali nejen levnější dodávky tepla do domácností, ale také stabilní zdroj, nezávislý na rozkolísaném energetickém trhu ani jiných geopolitických rizicích. Zdroj, který by byl dostupný pro desetitisíce obyvatel Třince, Českého Těšína a okolních obcí,“ doplnil Folwarczny.

Současně poděkoval koalici za důvěru a nominaci a ocenil velké množství práce, které pro region vykonal Jiří Cienciala, jenž byl zvolen senátorem díky zkušenostem z dlouholetého postu generálního ředitele Třineckých železáren, ministra průmyslu a obchodu a vládního zmocněnce.

Prezentace kandidáta se zúčastnili také Herbert Pavera, senátor a místopředseda TOP 09, Bohuslav Niemiec, náměstek primátora Statutárního města Havířov a místopředseda KV KDU-ČSL a Radek Kaňa, předseda Regionálního družení ODS.

Mgr. Stanislav Folwarczny (ODS) je druhé volební období náměstkem hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport. Osm let byl místostarostou Českého Těšína – v této době město realizovalo rekordní investice a získalo řadu ocenění, například opakovaně Stavba roku nebo prestižní titul MasterCard Award of Excellence za projekty, které zlepšují kvalitu života občanů, bylo také nejúspěšnější samosprávou v regionu v oblasti čerpání dotací, počtu realizovaných rozvojových projektů a přeshraniční spolupráce.

Je ženatý, má tři děti. Vzděláním je pedagog, před vstupem do politiky působil jako ředitel základní školy. Je členem mnoha společenských a sportovních organizací. Aktivní sportovec, cestovatel, milovník horských túr, nadšený včelař.

Obvod č. 73 zahrnuje část Těšínského Slezska od Chotěbuze a Českého Těšína na západě až po Mosty u Jablunkova a Bukovec na východě, k tomu ještě několik obcí na kolem Žermanic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…