Zábojník (ČSSD): Zpřísnění sankcí proti Putinovi – širší mezinárodní dohoda

24.07.2014 7:24

Návrh skutečně účinných sankcí.

Zábojník (ČSSD): Zpřísnění sankcí proti Putinovi – širší mezinárodní dohoda
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Ukrajinský konflikt                                        

Zkusím nejprve zrekapitulovat, to co je zřejmé. Celý svět si prostřednictvím SIGINT čte komunikaci mezi povstalci a jejich vedením. Celé povstání na východě Ukrajiny je operace řízená důstojníky GRU, což je rozvědka generálního štábu ruské armády. Ti řídí řadové povstalce a dodávají jim zbraně a vybavení, jsou mozkem a organizačním vedením celé operace. Rusko do ukrajinského ohně neustále hází nová polínka. Důstojníci GRU, jsou ovšem skuteční vojáci ruské armády. Rusko tímto způsobem vede proti Ukrajině opravdovou válku. Současně ovšem hraje hru na zelené mužíky a tvrdí, že s tím nemá nic společného. Tvrzení, že ruský prezident Putin jako vrchní velitel ruských ozbrojených sil nemá vliv na jemu podřízené důstojníky GRU je dokonale absurdní a naprosto lživé.

Jak však donutit Rusko ke zdrženlivosti a současně s ním nezačít skutečnou válku? Jakmile se jednou velká válka spustí, nepůjde již zastavit. Současné mezinárodní sankce jsou neúčinné. Jako účinné řešeni, jak přimět Rusko ke změně politiky, navrhuji aktualizovat omezení CoCom, která platila do roku 1994. Moderní rozšířenou verzi jsem nazval dohodou AMTITAP.            

AMTITAP

Vícestranná dohoda o kontrole obchodu, investic, technologií, zbraní a osob

Agreement on Multilateral Trade, Investments, Technology, Arms and Persons Controls (AMTITAP)

Dohoda, jejímž cílem je zabránit cílovým zemím získání výhod, které svobodné tržní ekonomiky volně dávají ostatním zemím k dispozici.                       

Členy dohody by měly být svobodné tržní ekonomiky tj. mimo jiné:

Argentina, Austrálie, Belgie, Brazílie, Bulharsko, Kanada, Chorvatsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Island, Izrael, Japonsko, Jižní Korea, Kypr, Lotyšsko, Litva, Lucemboursko, Malta, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Nový Zéland, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Spojené Státy Americké, Švédsko, Švýcarsko, Turecko, Ukrajina, Velká Británie.                             
Principem dohody je plná kontrola pěti oblastí ve vztahu k cílovým zemím. Omezení směrem k cílové zemi se se týká i kontroly nad toky z nesmluvních zemí tak, jak je to v moci smluvních stran AMTITAP.

Oblast první obchod:

Kontrole podléhá jednak tok směrem do cílové země a jednak tok z cílové země. Směrem do cílové země je dovoleno dodávat pouze spotřební zboží a potraviny. Směrem z cílové země jsou povoleny pouze suroviny, energie, paliva, dřevo a potraviny. Veškeré toky navíc podléhají kvótám dohodnutým v rámci AMTITAP. Seznam komodit povolených k obchodování je možno na dohodnuté období rozšířit pokud nehrozí transfer know-how do cílové země a pokud je to strategicky akceptovatelné po dohodě v rámci AMTITAP. Naopak seznam komodit je možno i zúžit pokud je takové zúžení v zájmu zemí AMTITAP.

Veškeré toky podléhají fyzické kontrole. Měnou obchodování nesmí být nikdy přímo ani nepřímo měna cílové země.

Oblast druhá Investice:

Jakékoli investice v cílové zemi jsou zapovězeny, stejně jako dodávky investičních celků. Podobně jsou zapovězeny i investice cílové země v zemích AMTITAP. Země AMTITAP donutí všechny své subjekty k odchodu z cílové země. Dále nesmí držet jakákoli aktiva vyjádřená přímo nebo nepřímo v měně cílové země. Výjimky mohou být schváleny AMTITAP.

Oblast třetí technologie:

Transfer technologií do cílové země je zapovězen, stejně jako přenos jakéhokoli know how.

Země AMTITAP jsou povinny v rámci svých možností zabránit transferu technologií do cílové země i z třetích zemí.
                        
Oblast čtvrtá zbraně:

Země AMTITAP nedodají zbraně ani příbuzné vybavení do cílové země ani ho od ní nenakoupí. V rámci svých možností zabrání třetím zemím v dodávkách zbraní a vybavení do cílové země. Dále země AMTITAP zabrání v rámci svých možností dodávkám zbraní a vybavení z cílové země do třetích zemí. Výjimky může schválit AMTITAP.

Oblast pátá osoby:

Země AMTITAP budou udržovat seznamy všech svých občanů, kteří odjedou do cílové země ať už služebně nebo za jakýmkoli účelem. Občané cílové země budou v zemích AMTITAP podléhat vízové povinnosti, odběru DNA a otisků prstů a fotografii rohovky. Země AMTITAP budou monitorovat, zda občané cílové země nezískávají v zemích AMTITAP know-how, technologie nebo jiné výhody.

Sankce:

Sankce za porušení dohody AMTITAP mohou být sankce proti společnostem včetně zabavení aktiv až do likvidace společnosti a dále omezení vůči osobám, které se porušení dopustily.

Věřím, že teprve takovéto sankce by byly účinné. Osobně se o Rusko dlouhodobě zajímám a jsem fanouškem demokratického Ruska. Dle mého názoru byl největší geopolitickou katastrofou vznik Sovětského svazu, nikoliv jeho zánik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: cssd.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…