Zábranský (Piráti): Chceme se více zaměřit na pomoc bývalým klientům dětských domovů

22.03.2022 13:05

Praha pronajme pět bytů dětským domovům Dolní Počernice a Klánovice. Pomohou mladým dospělým k samostatnému životu, nově začne fungovat i sdílené bydlení

Zábranský (Piráti): Chceme se více zaměřit na pomoc bývalým klientům dětských domovů
Foto: Repro iDnes
Popisek: Pirátský radní pro bydlení a transaprentnost, Adam Zábranský

Rada hl. m. Prahy dnes schválila pronájem městských bytů pražským příspěvkovým organizacím Dětský domov Dolní Počernice a Dětský domov Klánovice. Počernickému dětskému domovu byly pronajaty dva byty, klánovickému tři. Mladým dospělým opouštějícím dětské domovy poslouží pronajaté byty jako první krok k plnému osamostatnění se. 

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí

Jeden byt pro Dětský domov Klánovice bude využíván jako sdílené bydlení pro mladé dospělé, kteří v domově dříve pobývali, spolu s vysokoškoláky, a dva byty poslouží jako startovací.

„Získat startovací byt nebo sdílené bydlení v Praze je pro mladé lidi z dětského domova jedinečnou šancí, jak zahájit samostatný život, i když jim chybí podpora rodiny a finanční zázemí. Jsem velice ráda, že město Praha takto pomáhá mladým lidem z dětských domovů,” říká ředitelka dětského domova Klánovice Dana Kuchtová.

Jeden byt pro Dětský domov Dolní Počernice se bude využívat pro tzv. rodinnou skupinu a druhý byt pro sdílené bydlení.

„Jsem velice potěšen, že je se zřizovatelem výborná domluva. Přesun rodinných skupin do běžných bytů funguje od roku 2010 a daří se i nadále. Také jsem rád, že se řeší přechod děti z dětského domova do samostatného života. Věřím, že i sdílené bydlení najde své místo a bude další podporou,” připojuje ředitel dětského domova Dolní Počernice Martin Lněnička.

„Poskytnutí sdíleného bydlení ve standardních bytech mladým dospělým opouštějícím dětské domovy považuji za klíčový krok, který jim přinese samostatnost a přirozenější prostředí pro jejich další vývoj a přechod do dospělého života. Bývalí klienti dětských domovů jsou jednou ze skupin, na kterou se v bytové politice chceme v budoucnu zaměřit více,“ uvádí radní hl. m. Prahy pro bydlení a transparentnost Adam Zábranský.

„Přesun další rodinné skupiny do bytu umožní, aby děti mohly vyrůstat v přirozenějším a klidnějším prostředí, než na jaké byly zvyklé. Tento proces transformace péče o ohrožené děti Praha podporuje v sociální, zdravotní i školské oblasti a chce jej v příštích letech dokončit. Byty určené pro sdílené bydlení budou po vzoru projektu z Brna a zahraničí pomáhat mladým lidem opouštějícím ústavní péči a studentům vysokých škol,“ říká radní hl. m. Prahy pro zdravotní a sociální oblast Milena Johnová.

„S cvičnými a startovacími byty pro děti a dospívající v ústavech máme mnoho pozitivních zkušeností, sdílené bydlení je novinka, kterou bychom chtěli v Praze vyzkoušet, protože zde chybí. U obou dětských domovů, které Praha zřizuje, je naším dlouhodobým cílem, aby si mladí dospělí mohli v přirozeném prostředí vyzkoušet, jak se co nejlépe osamostatnit,“ dodává pražský radní pro oblast školství Vít Šimral.

Praha již v minulosti pronajala 12 městských bytů počernickému dětskému domovu (z toho 4 v tomto volebním období), z nichž některé jsou využívány pro tzv. rodinné skupiny či jako startovací či cvičné byty, a 5 bytů (z toho 4 startovací a jedno detašované pracoviště) klánovickému dětskému domovu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…