Zajíček (ODS): Zakázat daňová přiznání přes datovou schránku? Rezort financí je zpátečnický

14.04.2015 14:58

Další útok na občany a podnikatele ze strany Ministerstva financí bude ODS blokovat.

Zajíček (ODS): Zakázat daňová přiznání přes datovou schránku? Rezort financí je zpátečnický
Foto: red
Popisek: Logo ODS

ODS zásadním způsobem nesouhlasí a chystá se blokovat postup Ministerstva financí, které nejen porušuje platná legislativní pravidla, ale především mění podmínky pro občany a podnikatele z hlediska využívání moderních nástrojů eGovernmentu. Je paradoxní, že plně funkční systém datových schránek, který slouží více jak 5 let podnikům, podnikatelům a občanům jako univerzální nástroj pro podání vůči státu, se nyní snaží Ministerstvo financí zlikvidovat pro podávání daňových přiznání. Argumenty, které ministerstvo pro tento krok používá, jsou umělé a neodpovídají vůbec realitě. 

Celá koncepce eGovernmentu, která byla prosazována napříč politickým spektrem v letech 2006-2010 pod názvem eGON, byla postavena na jednoduchých principech:

1) pokud stát už některé údaje má, mají si je státní úřady vzájemně poskytnout a neotravovat občana a podnikatele;

2) občan nebo podnikatel má mít pouze jednu elektronickou identitu a na základě ní mít právo využívat pouze jedny přístupové údaje do systémů státu;

3) stát má garantovat bezpečné elektronické doručování mezi státem a občanem/podnikatelem prostřednictvím jednoho univerzálního kanálu bez ohledu na životní situaci, kterou řeší.

Tato realizovaná koncepce je plně v souladu se snahou Evropské unie o rozšíření nástrojů eGovernmentu a v tomto ohledu patří Česká republika mezi nejlépe připravené státy. To, co navrhuje Ministerstvo financí, nás vrací o několik let zpět. Izolované systémy jednotlivých úřadů jsou prostě v dnešní době minulostí.

Zdeněk Zajíček, bývalý náměstek ministra vnitra a později ministra financí, měl celý projekt zavedení datových schránek na starosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…