Zajíček (ODS): Zakázat daňová přiznání přes datovou schránku? Rezort financí je zpátečnický

14.04.2015 14:58

Další útok na občany a podnikatele ze strany Ministerstva financí bude ODS blokovat.

Zajíček (ODS): Zakázat daňová přiznání přes datovou schránku? Rezort financí je zpátečnický
Foto: red
Popisek: Logo ODS

ODS zásadním způsobem nesouhlasí a chystá se blokovat postup Ministerstva financí, které nejen porušuje platná legislativní pravidla, ale především mění podmínky pro občany a podnikatele z hlediska využívání moderních nástrojů eGovernmentu. Je paradoxní, že plně funkční systém datových schránek, který slouží více jak 5 let podnikům, podnikatelům a občanům jako univerzální nástroj pro podání vůči státu, se nyní snaží Ministerstvo financí zlikvidovat pro podávání daňových přiznání. Argumenty, které ministerstvo pro tento krok používá, jsou umělé a neodpovídají vůbec realitě. 

Celá koncepce eGovernmentu, která byla prosazována napříč politickým spektrem v letech 2006-2010 pod názvem eGON, byla postavena na jednoduchých principech:

1) pokud stát už některé údaje má, mají si je státní úřady vzájemně poskytnout a neotravovat občana a podnikatele;

2) občan nebo podnikatel má mít pouze jednu elektronickou identitu a na základě ní mít právo využívat pouze jedny přístupové údaje do systémů státu;

3) stát má garantovat bezpečné elektronické doručování mezi státem a občanem/podnikatelem prostřednictvím jednoho univerzálního kanálu bez ohledu na životní situaci, kterou řeší.

Tato realizovaná koncepce je plně v souladu se snahou Evropské unie o rozšíření nástrojů eGovernmentu a v tomto ohledu patří Česká republika mezi nejlépe připravené státy. To, co navrhuje Ministerstvo financí, nás vrací o několik let zpět. Izolované systémy jednotlivých úřadů jsou prostě v dnešní době minulostí.

Zdeněk Zajíček, bývalý náměstek ministra vnitra a později ministra financí, měl celý projekt zavedení datových schránek na starosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…