Zdechovský (KDU-ČSL): Liberland! Pitomost nebo obrovská příležitost

24.06.2015 8:29

Jako první evropský politik jsem měl tu čest navštívit Liberland. Pro některé je nejmladším státem světa, pro jiné zase pouhou utopií. Není sice vůbec jisté, zda bude nakonec úspěšný, ale jednou věcí si můžeme být jistí už nyní.

Zdechovský (KDU-ČSL):  Liberland! Pitomost nebo obrovská příležitost
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Začíná se ukazovat, že projekt přináší bezesporu užitek i obyvatelům Chorvatska a Srbska. A to navzdory skutečnosti, že vlády obou zemí nejsou z nového souseda zrovna příliš nadšené.

Nejdříve je potřeba říci několik faktů. Tím jedním je to, že srbsko-chorvatské pohraničí je oblastí velmi chudou, opomíjenou a zanedbávanou. Všude jsou vidět stopy války, která rozdělila tyto dva národy. Každá publicita a projevený zájem jí proto prospívá a lidé jsou za nynější zájem vděční, protože vidí, že oblast se začíná stávat opravdu zajímavou a přináší zdejším rybářům a restauracím práci.

Ale tím to samozřejmě nekončí. Liberland má opravdu co nabídnout. Nemůže se sice pochlubit žádnými přírodními či architektonickými skvosty, pokud tedy nepočítáme zchátralou loveckou boudu, která je jedinou budovou široko daleko. Zajímavost Liberlandu totiž tkví v úplně v něčem jiném.

Jedinečnost projektu spočívá ve filosofii, na níž je existence státu založena. Anarchokapitalistický stát je ve světě naprostým unikátem. Neméně zajímavý je i způsob, jakým tento „politický celek“ vznikl, tedy jednostranným vyhlášením na sporném území. Zkrátka, když se dva perou, třetí se směje. A v neposlední řadě vyčnívá Liberland i v tom, že se jedná o nejnovější stát světa a zároveň je se svojí plochou 7 km2 třetí nejmenší zemí po Vatikánu a Monaku, které jsou turisty velmi vyhledávanými lokalitami.

Světová kuriozita s obrovským potenciálem

Už nyní přitahuje mladá země coby světová kuriozita pozornost nejen médií, ale i řady zvědavců, kteří do okolí přinášejí peníze. Ozvláštnění celé oblasti v podobě vzniku jednoho mikrostátu je pro celý zapomenutý kraj obrovským přínosem. A možná proto vidím v Liberlandu nesporný přínos, na kterém by mohlo Chorvatsko i Srbsku neskutečně vydělat.

Když vše shrneme. Fenomenální úspěch Liberlandu a s ním spojený příliv milovníků senzací z celého světa nejspíše umožní pozvednout životní úroveň v opomíjeném chorvatsko-srbském pomezí. Lidé žijící v jeho okolí mohou být zakladateli Vítu Jedličkovi a jeho příznivcům za mnohé vděční. Turistickému ruchu v chudých oblastech by prospělo více takových mikrostátečků!

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.