Zdechovský (KDU-ČSL): Napadání lidovců od ČSSD nemá smysl

17.03.2014 19:40

Boj s nekvalitním zbožím a službami se nejspíše stane jedním z hlavních témat kampaně do Evropského parlamentu a za svoji hlavní prioritu si jej vytyčila i KDU-ČSL. A jak na to reagovala nynější nejsilnější strana ČSSD? Začala se do lidovců navážet s tím, že prý neobjevili Ameriku.

Zdechovský (KDU-ČSL): Napadání lidovců od ČSSD nemá smysl
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Ano, Ameriku sice neobjevili, ale neobjevila ji ani ČSSD, která si téma snažila přivlastnit tím, že odkazuje na Olgu Sehnalovou, která se měla jako jediná angažovat v této problematice už od roku 2011. Nebyla ani první, kdo se k této věci vyjádřil. Prvním byl portugalský lidovec Diogo Feio, druhým bulharský socialista Kristian Vigenin a poslankyně Sehnalová byla až třetí. Tolik fakta.

Pokud se europoslankyně za ČSSD „chlubí“ tím, že její návrh evropští lidovci zatrhli, je třeba dodat následující: V Evropském parlamentu nemají šanci prosadit své návrhy solitéři. Vzhledem k velikosti a významu rozhodnutí tohoto zákonodárného tělesa je potřeba jednat v kooperaci s dalšími poslanci z více zemí a napříč jednotlivými stranami. Poslankyně Sehnalová zvolila ale úplně opačný postup. Snažila se věc protlačit sama, a proto se nemůže divit tomu, že poslanci Evropské lidové strany nemohli schválit návrh, o němž nebyli předběžně a dostatečně informováni.

Mohla se pokusit prosadit svůj návrh znovu a účinněji, ale místo toho se začala navážet do svých politických soupeřů. Přivlastňování si věcného návrhu pro vlastní politické účely nelze nazvat jinak než prachsprostým politikařením.

U ČSSD jsou podobné výpady patrně známkou toho, že nejsilnější vládní strana není schopná voličům nabídnout vlastní kvalitní program. Aby si udržela iniciativu, nezbývá jí nic jiného, než kopat do druhých. Od největší vládní strany bych čekal opravdu mnohem více než jen pouhé vymezování se vůči ostatním uskupením.

Problém nekvalitních a často i závadných potravin působí ještě naléhavěji z toho důvodu, že se mohou stát i příčinou četných zdravotních potíží. Zvláště v případech, kdy jde o samotné zdraví obyvatel, se nemůže o problémech jen mluvit, ale také hledat nějaká smysluplná východiska.

Žabomyší spory, které sociální demokracie v čele s Bohuslavem Sobotkou uměle vyvolává, opravdu nemají žádný smysl. Pouze tím znechutí další voliče a nahrává populistům a všelijakým protisystémovým spolkům. ČSSD by naopak měla být schopná usednout za jeden stůl i se svými politickými protivníky a najít způsob, jak daný problém řešit ke spokojenosti všech spotřebitelů. Jde přece také o zdraví všech občanů, zejména našich dětí, nebo se snad mýlím?

Přeji hezký den a veselou mysl

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…