Zdechovský (KDU-ČSL): Před 10 lety odebral norský Barnevernet syny rodičům Michalákovým

18.05.2021 15:18

Dnes je tomu už 10 let, kdy norská služba na ochranu dětí Barnevernet odebrala bratry Michalákovy rodičům kvůli podezření na jejich zneužívání.

Zdechovský (KDU-ČSL): Před 10 lety odebral norský Barnevernet syny rodičům Michalákovým
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Vyšetřování obou rodičů ale policie zastavila, protože se zneužívání neprokázalo. Od té doby Eva Michaláková neúnavně bojuje o to, aby syny získala zpět.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 18.5.2021)

3%
hlasovalo: 17046 lidí

Na začátku tohoto roku soud v Hodoníně formálně svěřil děti do její péče. Stále však ještě probíhá soudní řízení u štrasburského soudu pro lidská práva (ESLP).

I přes neprokázané zneužívání odebraly norské úřady Michalákovým tehdy ještě malé syny, které o rok později necitlivě rozdělily do pěstounských rodin. V roce 2016 pak zbavil soud Evu Michalákovou práv na péči synů.
Norská služba na ochranu dětí čelí mnoha skandálům, ve kterých i podle soudu několikrát porušila právo na soukromý a rodinný život a rozhodla na základě „omezených důkazů“. „Barnevernet je už několik let pod oprávněnou palbou kritiky. Jejich jednání jdou častokrát naprosto proti zájmům dítěte. Tato služba navíc sahá k odebírání dětí i v případech, ve kterých pro to chybí závažné důkazy,“ kritizuje jednání norské služby europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Eva Michaláková je neskutečně statečná žena, která prokazuje, že své syny miluje z celého srdce. Její vytrvalost a odhodlání jsou obdivuhodné, a proto doufám, že se už brzy dočkáme šťastného konce,“ uvedl k deset let trvající kauze místopředseda lidovců Tomáš Zdechovský, jenž usilovně bojuje za navrácení dětí zpět do její péče.

Postup řízení před českými soudy:

4. 6. 2014
Eva Michaláková podává k Okresnímu soudu v Hodoníně návrh na úpravu poměrů k nezletilým Denisu a Davidovi

1. 12. 2015
okresní soud řízení na návrh UMPOD zastavil s tím, že děti mají obvyklý pobyt v Norsku

6. 6. 2016
Krajský soud v Brně (odvolací soud) zrušil rozhodnutí z 1. 12. 2015 a věc vrátil okresnímu soudu. Soud konstatoval, že „je nepřípustné odmítnout poskytnutí soudní ochrany nezletilým státním občanům České republiky za situace, 2 kdy to zákon (§ 56 odst. 1 ZMPS1 ) výslovně umožňuje“ (a tento svůj právní názor zopakoval v dalším odvolacím řízení v roce 2017).
Úřad pro mezinárodní ochranu dětí následně podává ústavní stížnost, ta je odmítnuta.

31. 10. 2016
okresní soud přerušil řízení do doby, než norský soud rozhodne o vrácení dětí

28. 3. 2017
okresní soud poté, kdy norské soudy odmítly vrátit děti Evě Michalákové, pokračuje v řízení

1. 6. 2017
okresní soud opět zastavuje řízení, s tím, že projednání věci brání překážka věci rozsouzené (norským soudem);

25. 9. 2017
odvolací soud znovu zrušil rozhodnutí okresního soudu o zastavení řízení Odvolací senát pod předsednictvím soudce Jiřího Zrůsta uvedl, že „i nyní přezkoumávané rozhodnutí soudu I. stupně, přestože již bylo vydáno po vyslovení závazného právního názoru odvolacího soudu ve dvou zrušujících usneseních, tento názor nerespektuje … Odvolací soud jednoznačně uzavřel, že bez ohledu na obvyklý pobyt dětí je dána pravomoc českých soudů, neboť obě nezletilé děti mají české státní občanství a opatření přijatá v Norsku k ochraně jejich práv a zájmů nestačí. Navíc rozhodnutí norského soudu nebylo uznáno českými orgány veřejné moci, tudíž v České republice nemá žádné účinky.“

12. 3. 2018
okresní soud opět zastavuje řízení, s tím, že děti jsou integrovány v Norsku, norské rozsudky jsou dostatečné a pravomoc českého soudu nelze založit jen na základě českého státního občanství (informace o aktuální situaci dětí soud neměl žádné)

4. 2. 2020
Krajský soud v Brně opět zrušil rozhodnutí okresního soudu o zastavení řízení a nařídil, aby v řízení u okresního soudu pokračoval jiný soudce
Odvolací soud současně nařídil, aby věc v dalším řízení projednal a rozhodl jiný soudce, protože „dosavadní postup, přístup 3 k projednávání věci i opakovaná rozhodnutí nerespektující závazný právní názor odvolacího soudu jsou dle odvolacího soudu zdrojem průtahů v řízení a důvodně vyvolávají obavu, že jmenovaná soudkyně není schopna provést řízení a meritorně ukončit spor zákonu odpovídajícím způsobem.“
(od 25. 5. 2018 do 5. 11. 2019 okresní soud pořizoval, na žádost odvolacího soudu, překlad norských rozsudků z let 2011 – 2017 do češtiny - přestože nebyly nikdy uznány českými orgány, soud považoval za nezbytné se s jejich obsahem seznámit)

28. 5. 2020
Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí následně podává dovolání k Nejvyššímu soudu a domáhá se zrušení předchozího rozhodnutí

29. 7. 2020
Nejvyšší soud dovolání zamítá jako nepřípustné.

28. 1. 2021
Po změně v osobě soudkyně nařízené odvolacím soudem Okresní soud v Hodoníně po několikahodinovém výslechu Evy Michalákové rozhodl o svěření dětí do její péče. Současné místo pobytu dětí a další informace o nich norské úřady dál tají.
Informace o postupu ESLP v kauze Evy Michalákové naposledy z 15. 3. 2020: ZDE

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…