Zelení: Moderní stát si váží své krajiny, další skladovací haly na Teplicku jsou nesmysl

30.09.2017 16:46

Další developer přišel s nesmyslným záměrem vybetonovat pole a postavit na nich obří skladovací a montážní haly. Tentokráte je plánuje zbudovat na Teplicku u Rtyně nad Bílinou.

Zelení: Moderní stát si váží své krajiny, další skladovací haly na Teplicku jsou nesmysl
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Společnost Amec Foster Wheeler z Brna si k tomu vybrala plochy orné půdy u rychlostní spojky R63 vedoucí z Teplic k D8, v lokalitě mezi Bystřany-Novými Dvory a obcemi Suché a Malhostice. Zelení jsou zásadně proti, neustále omílaný restart regionu si představují jinak.

Nad podivným faktem, že skutečný investor a budoucí uživatel skladů a montoven je zatím v utajení a při jednáních s úřady se nechává zastupovat brněnským developerem, se pozastavuje zastupitel Statutárního města Teplice Adam Souček: „Nerozumím tomu, proč se investor skrývá, když se přitom tváří, že chce zřídit stovky pracovních míst pro nezaměstnané na Teplicku a Ústecku. Nabízí se potom otázka, co se bude v plánovaných halách skladovat a vyrábět, jestli nepůjde o nějaké nebezpečné látky nebo provoz opět zatěžující náš kraj, který má už dost svých a velkých ekologických problémů z minulosti.“

V současné době firmy v Ústeckém kraji shánějí desítky skladníků, jak tedy investor sežene svých více než tisíc zaměstnanců není jasné. Navíc některé skladovací haly v kraji v poměru zastavěné plochy a potřebných skladníků zaměstnávají i o polovinu méně lidí.

„Za poslední rok je to už několikátá stavba skladů v daném regionu. Přitom část skladů je do dneška prázdná, přestože mají mnohem vhodnější logistické umístění u průmyslových zón nebo v blízkosti velkého města. Navíc denní zátěž tisícovky přijíždějících kamionů je pro danou lokalit opravdu obrovská nejenom z pohledu výfukových plynů,“ doplňuje Michal Cuc, dopravní expert Zelených a předseda Profesní komory provozovatelů STK.

Stále se mluví o tom, jak se chce Ústecký kraj změnit v moderní atraktivní region a zbavit se nálepky pouhé montovny nebo uhelného dolu. Celý projekt má oproti tomu opravdu gigantické rozměry, kdy na ploše více než 20 fotbalových hřišť má stát minimálně 7 skladovacích a výrobních hal, které prý mají zaměstnat až 1200 pracovníků. Ale pro ně bude nutné pro změnu vyasfaltovat velkokapacitní parkoviště, protože do místa projektu nejezdí vlaky ani autobusy a nezbývá než tam dojet autem.

„Úkolem všech zodpovědných politiků v našem kraji má být snaha přivést k nám investory s hi-tech výrobou s vysokou přidanou hodnotou, kteří budou poptávat lidi s vyšším a vysokoškolským vzděláním, jinak všichni absolventi vysokých škol utečou z našeho regionu do Prahy. A přesně tento projekt gigantických skladů a montážní hal je toho opakem,“ shrnuje Adam Souček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.