Zelení: Primátor Zámečník dál narušuje důvěru lidí v politiky a veřejnou správu

03.03.2021 10:46

Primátor Zámečník opět ukázal, jakou pohádku tvoří město v médiích, zatímco realita na radnici je úplně odlišná. Plánovaný slib úspor na úřednících je po 3 měsících reálným jednáním vedení města popřen.

Zelení: Primátor Zámečník dál narušuje důvěru lidí v politiky a veřejnou správu
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Na začátku prosince 2020 oznámil liberecký primátor Jaroslav Zámečník (Starostové) opatření reagující na pokles příjmů města v souvislosti s epidemií koronaviru. Vedení města schválilo zdražení jízdného v MHD i zdražení parkování. Aby primátor Zámečník v souvislosti s tím ukázal, že město jde v úsporách příkladem, oznámil zároveň škrty na radnici. Nijak zásadně bolestivé být neměly. Primátor slíbil pouze to, že radnice nebude v novém roce obsazovat volné pozice.

Anketa

Který případný kandidát na prezidenta vás oslovuje nejvíc?

hlasovalo: 21753 lidí

„Bylo jistě správné, že radnice reagovala na finanční dopady epidemie a že hledala řešení i na straně výdajů. To by ovšem svůj slib úspor na radnici nesměla už po třech měsících porušit,“ glosuje dění na posledním jednání zastupitelstva města J. Šedlbauer, zastupitel za Zelené.

V rámci rozpočtového opatření byla totiž vládnoucí koalicí Starostů, ODS a ANO schválena položka 13,4 mil. Kč určená na platy nových zaměstnanců radnice. Tato položka přitom odkazuje na usnesení rady města schválené 16. listopadu. V něm se pro rok 2021 schvaluje počet úředníků na radnici na celkem 478. Na interpelaci J. Šedlbauera, kolik je zaměstnáno na radnici úředníků, přitom tajemník libereckého magistrátu nahlásil počet 463 k datu 30. 11. 2020.

J. Šedlbauer shrnuje současný stav na radnici následovně: „Primátor Zámečník opět prokázal, že manažersky řízení magistrátu nezvládá. Přes tajemníka není schopný reálné úspory prosadit. Za více než dva roky na radnici je v tomto ohledu pokrok nulový. Před několika měsíci si za 2 miliony vedení města objednalo provedení personálního auditu externí firmou. Budou to ale vyhozené peníze v situaci, kdy se primátorovi ani dílčí a dočasná úsporná opatření nepodařilo na radnici prosadit.“

J. Felcman, zastupitel za Zelené, poukazuje na ještě jednu významnou souvislost: „Vystupování primátora Zámečníka v této věci v současné složité době dál narušuje důvěru lidí v politiky a veřejnou správu. Na jednu stranu se po lidech chce, aby strpěli různá omezení či zdražování základních služeb. Lidé tak platí dražší jízdenky i dražší parkovné. Na druhou stranu vidí, že veřejná správa není ochotná se uskromnit ani o píď. A politici je přitom navíc tahají za nos.“ Z průběhu jednotlivých kroků města je totiž jasně prokazatelné, jak v této záležitosti primátor Zámečník informoval zavádějícím způsobem. Na začátku prosince primátor oznamoval do médií úspory na radnici, přitom musel vědět, že v listopadu jeho rada města obsazení volných pozic schválila.  

Na únorovém jednání zastupitelstva byly ze strany opozičních zastupitelů na toto téma vzneseny dotazy. Odpověď tajemníka Čecha byla nekonzistentní, v jednotlivostech poukazovala na určité pracovní pozice, u kterých byla ze strany vedení města „vyhodnocena potřebnost“, bez podrobnějšího zdůvodnění. A bez reakce na prosincové sliby vedení města o úsporách na radnici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…