Zelení: V programu Mléko do škol stát dotuje hlavně přeslazené a tučné výrobky

11.08.2016 14:17

V rámci evropského programu Mléko do škol, které má podpořit děti v konzumaci mléčných výrobků a zdravém stravování, dotuje český stát podle Strany zelených hlavně přeslazené a tučné výrobky.

Zelení: V programu Mléko do škol stát dotuje hlavně přeslazené a tučné výrobky
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

V minulém školním roce šlo asi 43 milionů korun dotací z celkových zhruba 60 milionů na ochucená mléka a smetanové krémy, uvádí Státní zemědělský intervenční fond. Nadváhou a obezitou přitom v tuzemsku trpí podle odborníků každé čtvrté dítě.

“Je paradoxní, že stát přijímá akční plány pro boj s obezitou, ale děti podporuje v tom, aby jedly nezdravě. Program Mléko do škol v této podobě prospívá mnohem víc producentům mléka než dětem. Dodává do škol výrobky, před kterými mnoho rodičů své děti varuje. Jedním z hlavních příjemců dotací je přitom firma Andreje Babiše. Tento jeho střet zájmů je obzvlášť nebezpečný, protože má dopad na dětské zdraví,” upozorňuje místopředseda SZ Michal Berg.

Média nedávno upozornila, že přes deset milionů z již zmíněných 60 obdržela hlinecká mlékárna Tatra. Ta patří ministru financí Babišovi. Do škol dodává hlavně ochucená mléka Kravík. Ve čtvrtlitrové krabičce jsou skoro tři velké kostky cukru. Na obale jsou nakreslené jahody nebo banán, uvnitř je ale místo nich jen aroma. 

“Škola má být místem, kde se dětí učí kulturu stravování, zásady zdravé výživy a zásady udržitelnosti v oblasti zemědělství. To je celá jedna důležitá oblast etiky. Rozhodně by to nemělo být odbytiště pro přeslazené a tučné výrobky, které vytvářejí závislost na cukru a vedou k obezitě,” dodává lékařka Irena Moudrá Wünschová, první místopředsedkyně SZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): Koruna

4:31 Filip (KSČM): Koruna

Připomínám si ústavní slib nejen prezidenta republiky, ale také těch, kteří vykonávají funkce poslan…