Zelení a Piráti vyzývají hejtmana Haška k rezignaci

06.08.2016 12:39

Koalice Zelení a Piráti vyzývá hejtmana Michala Haška k rezignaci z vedení kraje a zároveň z čela kandidátky ČSSD do krajských voleb v Jihomoravském kraji.

Zelení a Piráti vyzývají hejtmana Haška k rezignaci
Foto: zeleni.cz
Popisek: Jiří Hlavenka, Strana zelených

Důvodem je několik příkladů, kdy nynější hejtman lhal, podezření ze zneužívání veřejných prostředků pro vlastní prospěch a několik pochybení kraje i Michala Haška osobně, například selhání při zpracování a schvalování Zásad územního rozvoje. Výzvu zaslala koalice – prostřednictvím svého lídra Jiřího Hlavenky – jak Michalu Haškovi, tak Krajskému výboru ČSSD.

“Michal Hašek voličům opakovaně lže. Lhal v přímém přenosu v České televizi o schůzce v Lánech po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013. Nedávno pak lhal o fiktivní mluvčí. Člověk, který bez okolků lže občanům a místo veřejné omluvy se od něj dočkáme jen vytáček, nemá podle nás ve vedení Jihomoravského kraje co dělat,” říká Jana Leitnerová, spolupředsedkyně zelených v Jihomoravském kraji.

Nejde ovšem jen o morální ale i profesní selhávání. “Na konci června byl po mnoha letech zdržování a tajení zveřejněn audit k brněnskému letišti. Ten ukázal na jasná a velká pochybení kraje, v jehož čele on již 8 let stojí. My si dali tu práci a audit kompletně prošli a zveřejnili jsme jeho hlavní nálezy. A i v posledních případech se vše opakuje: nehospodárné nakládání či přímé zneužívání veřejných prostředků, kdy si hejtman Hašek nechal platit za zveřejňování pochvalných zpráv o své osobě, je věc, která je naprosto neetická, s velkou pravděpodobností za hranou zákona a od šéfa kraje naprosto netolerovatelná.” uvádí Jiří Hlavenka, lídr koalice Zelení a Piráti a dodává: “Krajské zastupitelstvo má nyní možnost hejtmana odvolat. Pokud ztratí poslední zbytky soudnosti a neučiní tak, dostanou toto právo v říjnu voliči a věřím, že jej využijí”.

Jihomoravský kraj v letošním roce hospodaří s takřka 6 miliardami korun. O tom, jak hospodaří, se ale veřejnost nemá moc šancí dozvědět. “Informace o tom, co se děje na kraji, jsou strohé. Máme důkazy, že například zápisy z Rady kraje byly na krajském webu umístěny zpětně za 2 roky až v posledních týdnech. Michal Hašek se vždy před volbami tváří, jak je transparentní a nic netají. Během období bez voleb to tak ale rozhodně není. Pro nás je otevřenost a transparentnost samozřejmostí, poměry na kraji se musí změnit,” říká Róbert Čuma, předseda Pirátů v Jihomoravském kraji.

Zároveň Zelení a Piráti apelují na zastupitele a zastupitelky Jihomoravského kraje, aby iniciovali svolání mimořádného jednání Zastupitelstva JMK, na kterém budou trvat na vysvětlení kauz Michala Haška z poslední doby.

Přečtěte si program koalice Zelení a Piráti a seznamte se s kandidáty.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.