Zeman: Bez prolomení těžebních limitů dojde ke ztrátě až 8500 pracovních míst

24.10.2013 14:22

Mimořádný tiskový brífink prezidenta republiky

Zeman: Bez prolomení těžebních limitů dojde ke ztrátě až 8500 pracovních míst
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman v debatě se studenty

Dámy a pánové,

nejsem v Ústeckém kraji poprvé, projel jsem ho mnohokrát a na těchto setkáních jsem vyslechl názory jak majitelů těžebních společností, tak zástupců odborů.

Nyní jsem se seznámil i s názory vedení Ústeckého kraje. Domnívám se, že největším problémem Ústeckého kraje je nadprůměrně vysoká míra nezaměstnanosti, největší ve všech krajích České republiky. S touto nezaměstnaností je třeba bojovat a je třeba přijímat i opatření, která jsou v očích některých nepopulární. Jako prezident republiky bych chtěl vyjádřit svůj konkrétní názor na prolomení těžebních limitů. Dělám to proto, protože prezident nemá být mlčící sfinga, má svůj názor vyjadřovat, pokud je přesvědčen o jeho správnosti a má i slyšet argumenty odpůrců tohoto názoru.

Důvody, proč zastávám potřebnost prolomení těžebních limitů, jsou tyto. Za prvé, bez jejich prolomení by došlo k postupné ztrátě až 8500 pracovních míst. Což je zejména na Mostecku, což je okres s nejvyšší mírou nezaměstnanosti v Ústeckém kraji, téměř tragédie, uvážíme-li, že nezaměstnanost není jenom problémem ekonomickým, ale i problémem sociálním a problémem psychologickým.

Za druhé, domnívám se, že jsem byl dostatečně informován o kvalitě uhlí, které se dnes nachází např. pod obcemi Horní Jiřetín a dalšími obcemi, chtěl bych Vás ujistit, že jsem Horní Jiřetín navštívil, abych nebyl jednostranný, a domnívám se, že vytěžení tohoto surovinového bohatství by vedlo k tomu, že by Česká republika byla v budoucnosti podstatně méně závislá na vnějších energetických zdrojích.

A za třetí, a to je poslední argument, chtěl bych upozornit na to, že změnou horního zákona došlo k tomu, že kvůli těžbě nelze nikoho nedobrovolně vyvlastnit. To znamená, že se těžební společnosti musí dohodnout s vlastníky nemovitostí, ať už v Horním Jiřetíně nebo kdekoli jinde, a musí jim nabídnout takové podmínky, které by byly pro tyto vlastníky výhodné.

To jsou tři argumenty, proč jsem při příležitosti své návštěvy v Ústeckém kraji považoval za nutné, vyjádřit se k velice citlivé otázce prolomení těžebních limitů. Vím, že teď před volbami budou některé politické strany spíše lavírovat, budou říkat ano a ne, možná a snad, ale jak říká Bible: „Vaše řeč budiž ano, ano, nikoli, nikoli, cožpak nad to jest, od zlého jest“.

Dovolte mi, abych tímto biblickým citátem svoje vyjádření ukončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hrad.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…