Zeman: Útok na civilní letadlo je neodpustitelným pošlapáním mezinárodního práva

21.07.2014 10:40

Prezident republiky zaslal kondolenční telegramy

Zeman: Útok na civilní letadlo je neodpustitelným pošlapáním mezinárodního práva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezident republiky Miloš Zeman zaslal dne 21. července 2014 v souvislosti s leteckým neštěstím, které si vyžádalo téměř tři stovky lidských obětí, kondolenční telegramy Jeho Veličenstvu Willem-Alexanderovi, králi Nizozemského království, Jeho Excelenci Siru Peteru Cosgroveovi, generálnímu guvernérovi Australského společenství, a Jeho Veličenstvu Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu'adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishahovi, králi Malajsie:

S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o leteckém neštěstí, které si vyžádalo téměř tři stovky lidských obětí, mezi nimiž byli také Vaši občané.

Nemám slov pro to, abych vyjádřil šok, pohoršení a smutek, který ve mně vyvolal tento bezprecedentní útok na civilní letadlo plné nevinných obětí. Současnou neutěšenou situaci na východě Ukrajiny považuji za politováníhodnou a jsem přesvědčen o nutnosti jejího okamžitého řešení. I v bojích však existují pravidla, jejichž cílem je uchránit nevinné. Zákaz útočení na civilní cíle tvoří samotné jádro těchto pravidel a jeho porušení je neodpustitelným pošlapáním nejen mezinárodního práva, ale i samotné podstaty lidskosti.

Dovolte mi, abych vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast Vám i rodinám obětí a ujistil Vás, že jsme v této pohnuté chvíli myšlenkami s Vámi.

S úctou

Miloš Zeman
prezident České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: zemanmilos.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Zuřivý bolševik Kartous kňučí kvůli Turkovi

11:04 Macinka (Motoristé sobě): Zuřivý bolševik Kartous kňučí kvůli Turkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Bohumila Kartouse.